Вероятно сте чували, че най-полезният и здравословен старт за деня са плодовите сокове и фрешовете. Много хора смятат, че употребата им е част от здравословния начин на живот. Широко разпространено е мнението, че натуралният сок може да се консумира без ограничение и дори е неделима част от всяка диета.

Всички пакетирани или бутилирани сокове и нектари задължително преминават през термична обработка. А както е известно, дори и най-кратката термична обработка подлага на окисление и разрушава полезните вещества.

Колкото по-дълго се обработват продуктите, толкова по-малко витамини остават.

Натуралният сок, който се продава в кутия или пластмасова бутилка, се отличава от нектара по съдържащите се в него натурални компоненти, като например плодово пюре. Съдържанието му в сока трябва да бъде минимум 70%, а в нектара – поне 30%. Останалото съдържание е вода, захар и консерванти.

Ако човек яде плодове в естественият им вид, те се усвояват бавно заради наличието на фибри. Когато човек пие плодов сок този процес е спестен на организма, фибрите са премахнати и сокът, съответно и захарите в него, се усвояват изключително бързо. Захарта навлиза в кръвния поток и започва да увеличава кръвната захар.

Въпреки това плодовите сокове определено са по-добрият вариант от всички видове безалкохолни и газирани напитки. /dariknews.bg