Кърлежът не се маже с олио, не се гори с цигара, не се върти наляво или надясно – това каза д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести пред Би Ти Ви.

Кърлежи се вадят изключително внимателно, като е важно да бъде извадено и хоботчето. Това се случва с премерена сила и само перпендикулярно на кожата. Кърлежът трябва да се извади максимално бързо, защото, ако е стоял по-малко от 24 часа в тялото, рискът от опасните зарази е малък.

Поводът за разговора е смъртта на възрастна жена, починала след ухапване от кърлеж в Бургаско. Тя разбрала за кърлежа чак след 10 дни.

„След всеки излет навън трябва добре да се оглежда тялото, особено на децата. Кърлежът отделя вещества, от които не можеш да разбереш, че те е захапал”, поясни Кантарджиев.

Той поясни, че мястото на захапването трябва да бъде дезинфекцирано, след като животинката бъде извадена.

Кърлежите, които пренасят лаймска болест и марсилска треска у нас, са над 20% от всички кърлежи, сочат данните за миналата година. Кантарджиев добави, че тази годината картината ще остане същата или ще бъде по-висок процент. По думите му при тази честота на заразяване е хубаво след ухапване да се прави профилактика с антибиотик.