Ракът на кожата засяга предимно хора, които са на възраст над 50 години. Въпреки това, възможно е и по-младите да развият тази болест, особено ако се излагат на слънце често, без да употребяват никакви слънцезащитни кремове.

Най-честата форма на този вид рак е немеланомен рак на кожата, който има това име, защото няма никаква следа от злокачествен меланом, произведен от меланоцити, пише zdraveikrasota.

Два фактора значително повлияват на неговия вид: радиацията, излъчвана от слънцето чрез ултравиолетовите лъчи и ДНК мутациите в епителните клетки.

Все пак, въпреки че е една от най-често срещаните форми на рак, смъртността от тази болест е в по-малки граници. Освен това възможностите за навременно диагностициране на този вид рак се увеличават с всяка изминала година.

Поради това важно е да се знае повече за болестта и да се научите как да идентифицирате някои от нейните симптоми.

1. Излагането на слънце увеличава риска от рак на кожата

Много хора смятат, че продължителното излагане на слънце е безвредно, и че най-лошото нещо, което може да им се случи е слънчево изгаряне, което ще премине след няколко дни.

Все пак това, което повечето хора пренебрегват е, че въздействието на радиацията върху кожата променя клетките и увеличава значително риска от рак в дългосрочен план.

2. Използването на слънцезащитен крем не е достатъчно
Въпреки че прилагането на слънцезащитен крем върху кожата минимизира отрицателните ефекти от слънцето, редовното използване не гарантира, че няма да развиете този вид рак.

В действителност слънцето е само един от факторите, свързани с развитие на рак на кожата. Освен ултравиолетовите лъчи, можем да изброим и токсините, цигарите и неправилното хранене, които също могат да допринесат за развитието му.

3. Всяка бенка може да стане злокачествена

Повечето случаи за рак на кожата се развиват от петно, което започва да расте ненормално.

Въпреки това, в други случаи може да възникне от съществуваща бенка, която е нападната от злокачествени клетки.

Този вид бенки са познати като меланоми, които не са толкова чести между видовете на това заболяване. Въпреки това, за съжаление, те са най-агресивният вид.

4. По-големите бенки увеличават риска от рак на кожата
Рискът от злокачествени бенки се увеличава, ако въпросната бенка е голяма. Този тип бенки ги има още при раждането и обикновено растат с годините./ Zdrave.to