Канадските експерти, цитирани от Toronto Sun, казват, че за да се намали вредното въздействие върху тялото при преместването на стрелките на часовниците по време на прехода към лятното часово време, трябва да спазвате няколко правила:

Погрижете се за съня си

Изключете през нощта, абсолютно всички източници на светлина, не гледайте телевизия в леглото и спете изключително в леки и удобни дрехи. Според учените така преминаването към лятно часово време няма да изглежда толкова трудно и ще бъде по-лесно за човек да се справи с последствията от недостига на сън.

Вечеряйте по-рано

Сънят зависи от апетита. Опитайте се да вечеряте по-рано, ако искате да поспите повече, още преди смяната на часовника.

Нюйоркският невролог д-р Родригес обяснява пред „ABCNews”, че ако вечеряме 1 час по-рано, това ще ни помогне да си легнем по-рано.

„Нашият циркаден ритъм съвпада с времето, в което ядем”, обяснява той. „Трябва да напаснем времето в което спим, с времето, в което ядем”.

Циркадните ритми са цикли на физическите, психическите и поведенческите промени. Траят приблизително 24 часа и ни казват кога трябва да си легнем да спим, както и кога да станем, без да използваме будилник. Те са основна част от живота на всеки човек. Макар да са свързани с биологичния часовник, не са точно едно и също. Биологичният часовник контролира циркадни ритми и представлява взаимодействащи си молекули в клетките.

Използвайте Лайтбокс

Превъртайки часовника с час напред, ще се радваме на повече светлина в края на деня. За сметка на това, ще ставаме по време, когато още не се е разсъмнало напълно. Д-р Родригес обяснява, че слънчевата светлина помага на тялото да се събуди. Така че дните след преминаването на лятно часово време ще бъдат по-трудни за хората да се събудят.

Така че хората, за които ставането сутрин е наистина много трудно, могат да използват аларми, които освен звука, светват плавно.

Следобедна дрямка

Ако не можете да си легнете рано вечерта, когато започне лятното часово време, може да поспите на обед, така че да не се изчерпате физически на следващия ден.

Известният експерт по медицина на съня от Харвардския универиситет Чарлз Чейзлър казва, че много хора не могат да си легнат по-рано.

„Много хора си лягат в обичайното време и така губят един час на сън, което засяга много различни физиологични системи от тази загуба на сън и преминаването на циркадния ритъм", обясни той. „По-трудно е да се поправи до ранните часове".

Той посочва още, че говорим само за един час, но той може да има сериозни последици за здравето ни. Рискът от инфаркт се увеличава с 5%, а катастрофите стават 17% повече.

Избягвайте електронните устройства преди лягане

Изкуствената светлина може да има силен ефект върху съня ви и начина ви на спане.

Експертите съветват хората, които не мога да спят, да се откажат от електронните устройства преди лягане, а този съвет е още по-важен на фона на влизането в лятно часово време. Д-р Чейзлър посочва, че намаляването на времето пред телевизора, компютъра или смартфона ще ни даде повече време за сън.

„Може да намалите яркостта на монитора или най-добре да го изключите”, заявява д-р Чейзлер. Според него липсата на сън може да причини проблеми в имунната ни система, сърдечносъдовата, да наруши апетита ни./Zdrave.to