Отделението по ортопедия и травматология на УМБАЛ Бургас претърпя пълна промяна. Пациентите вече ще бъдат приемани при много по-добри битови условия на своите пациенти, съобщиха от здравното заведение. Извършен е основен ремонт на санитарните възли, обновени са стаите, сменени са вътрешни дограми и врати. Болничните легла също са сменени, а пространствата между тях са отделени със завеси за уединение на болните. Поставени са и специални шини, които спомагат за изправянето и раздвижването на оперирани пациенти.

Ремонтът е направен изцяло със средства и доброволен труд от дарители. Повечето от тях са благодарни пациенти, които дължат възстановяването си изцяло на лекарите на УМБАЛ Бургас. Бивши пациенти, сред които адвокати, лекари, общински съветници, предложили да организират бригада и да почистят отделението с лед ремонта и наистина го направили в един от почивните дни.

Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас бележи ръст на пациентите в последната 2017г. Повече от 400 нови пациенти са предпочели да се оперират тук в сравнение с 2016 г. През зимните месеци отделението работеше с пълна натовареност, а дежурният кабинет приемаше по над 30 пациенти на ден.

Наред с увеличената дейност, има и повече специалисти, което позволява по-всеобхватна помощ за пациентите. Изработена е програма за обучение на специализантите за квалификации в страната и клиники в чужбина. "Последното обучение, на което присъстваха двама от колегите, беше в ортопедична клиника в Италия, в която се извършват близо 100 операции на седмица", съобщи началникът на отделението д-р Стоян Христов. Други двама колеги са записани за обучение, водено от д-р Слонго - водещ ортопед в Инселшпитал, Берн", допълни д-р Христов.