Кафето безспорно е сред най-големите изкушения, понякога дори се превръща в наркотик. Ароматът и способността му да събужда ни карат често да посягаме към него. Но от това какво точно има в нея зависи доколко е полезно кафето.

Класика

Чистото кафе е най-здравословният вариант. В него съдържанието на мазнини, калории и захар е толкова, колкото е в самото кафе. Плюс водата. Малко хора обаче го пият без добавки, което и които до известна степен разклащат славата на обикновеното кафе като ползотворно.

Размерът има значение

Ако сме сред тези, които не могат да пият чисто кафе, то тогава е добре поне да редуцираме големината на дозата. Кафето с мляко, латето или капучиното могат да ни излязат доста солено откъм калорична гледна точка, ако си правим или поръчваме по половин литър.

Толкова любимо

Капучиното, тази комбинацията от кофеин, мляко и пухкава пяна, се нарежда сред любимите кафе специалитети за мнозина. На експертите пък им е трудно да преценят точно в коя категория да го сложат - във вредните или по-скоро полезните кафе напитки.

Със сигурност капучиното е най-добрият вариант сред всички кафе напитки и е по-малкото зло от следващата вкусотия.

Сладко, но...

Мокачиното и останалите ароматизирани напитки, за направата на които се използват различни сиропи и още куп сладки добавки, са истинска калорийна бомба. Кофеинът в случая остава на доста заден план, а зъбите ни започват да скърцат от захар.

Да не говорим и за голямото количество пълномаслено мляко, което съдържат. Въпреки че никак не са от най-полезните, в последните години подобни кафе специалитети добиват все по-голяма популярност и могат да бъдат поръчани във всевъзможни разновидности, пише Daily Mail.