17-годишният ученик Александър от Английската гимназия в Бургас вече е в стабилно състояние. Младежът, който пострада тежко при катастрофа в Слънчев бряг на 14-ти февруари, е изведен от Реанимацията на УМБАЛ Бургас, където лекарите направиха и невъзможното, за да го спасят. В момента момчето е в хирургичните звена на болницата. За възстановяването му много помогнаха десетките кръводарители, които откликнаха на призива на близките. Сред дарилите частица от себе си, бяха и негови съученици от горните класове, както и родители на деца от Английската гимназия. Александър бе приет с тежък хеморагичен шок, което налагаше преливането на големи количества кръвни продукти. Често при жестоки инциденти в социалната мрежа фейсбук се организират кампании с призив за даряване в съответния град, защото доскоро не беше възможно да се дарява за пациенти в други градове, извън тези, които съответният кръвен център обслужва. Добрата новина е, че вече не е така.

Важна промяна в принципа на кръводаряване дава възможност да се отзовават и хора от други градове без да пътуват. Така можете да дарите кръв поименно за нуждаещия се, без значение дали той е в Бургас, София или друг град, и тя ще стигне до него. Промяната е от август миналата година, когато Министерството на здравеопазването е изпратило писма до директорите на Кръвните центрове и Отделенията по трансфузионна хематология в страната. Всеки, който влезе в Кръвния център на Бургаската болница, може да получи копие от писмото.

„Всеки може да дари кръв, където иска, и не следва да бъде връщан, ако е в Бургас, а пациентът е в Стара Загора например или обратно. Разбира се кръводарителите трябва да са в добро здравословно състояние и навършили пълнолетие”, коментираха специалисти по трансфузионна хематология пред БургасИНФО.

Промяната е изключително важна, защото по този начин кръвта за тежко пострадали може да се събира по-бързо, а роднините, които са в други градове да помогнат без да е необходимо да пътуват. В Бургас само в последната седмица имаше два призива за пациенти в тежко състояние, освен Александър акция от приятели и колеги бе организираna и за уважавания преподавател по български език и литература Славка Ненкова.