Здравето на жените, които прекаляват с чистенето и прането, както и на тези, които работят като професионални хигиенистки, е подложено на изключително голям риск. Това пише днес в. "Дейли експрес", позовавайки се на изследване на норвежки учени от университета в Берген. Изследването е обхванало данни за над 6200 жени и мъже на средна възраст 34 години. Тяхното дихателно здраве е било наблюдавано 20 години. Показателите, които са били отчитани при проучването са при принудително издишване - принудителен жизнен капацитет (FVC) и обем на принудителното изтичане за 1 секунда (FEV1). Учените са констатирали, че спадът на показателите е по-бърз при жените, които непрекъснато чистят у дома, и още по-бърз при професионалните хигиенистки, в сравнение с жени, които, рядко хващат метлата и парцала.

Главната причина за тези опасни за здравето последици е всекидневното използване на почистващи препарати, които въздействат на белите дробове. Авторите на проучването установили, че химикалите в почистващите препарати, сред които амоняк, в дългосрочен аспект увреждат белодробната мембрана и отслабват функциите на органа.

При професионалните хигиенистки неблагоприятният ефект върху белия дроб е сравним с този при дългогодишни пушачи. При мъжете не е отчетено подобно увреждане, което се обяснява с факта, че те по-рядко чистят у дома или работят като професионални хигиенисти. Сред жените, които редовно използват почистващи препарати, са отчетени и повече случаи на астма. Източник: Zdrave.to