Досега няма нито един официално регистриран препарат, за който да доказано, че насърчава удължаването на живота. Но такъв неочакван страничен ефект имат някои добре известни евтини лекарства.


Еналаприл
Способства за удължаването на живота.
Популярно и евтино лекарство за лечение на хипертония. Експерименти с животни показват, че това лекарство е удвоило живота им.

НО: все още не са провеждани изследвания върху. Това лекарство не може да се приема при диабет, бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Метформин
Намалява риска от развитие на рак.
Лекарство, което понижава нивото на кръвната захар. Той се използва за лечение на захарен диабет.
Изследвания показват, че метформинът намалява риска от рак при пациенти в старческа възраст и пациенти с диабет с 25-40%.

НО: изследвания за ооценка на метформина като средство за удължаване на живота все още официално не са правени. Метформинът въздейства неблагоприятно върху функциите на стомашно-чревния тракт и хематопоезата.

Аспирин
Профилактика на тромбоза, инсулти, инфаркти и рак.
Ацетилсалициловата киселина традиционно се счита за лекарство за предотвратяване образуването на кръвни тромби. Приемането на малки дози аспирин (70-100 mg) намалява вискозитета на кръвта. Често се предписва на пациенти, които имат стеснение на артериите. Има доказателства, че аспиринът може да се счита за превантивна мярка за рак на дебелото черво. Забелязва се, че на фона на неговото приемане, аденомата на простатната жлеза не расте толкова бързо.

НО: аспиринът увеличава риска от кървене в стомашно-чревния тракт. Освен това, според нови проучвания, аспиринът намалява вискозитета на кръвта само при 50% от пациентите, при 30% не действат, а при 20% я увеличава, поради което нараства рискът от инсулт. Поради това можете да приемате лекарството само според по от лекар и след изследване, включващо коагулограма и езофагогастроскопия.

Мелатонин
Забавя процеса на стареене.
Хормон на съня, който влияе на ежедневните биоритми. Лекарството се приема при рязка смяна на часовите пояси. Според последните проучвания мелатонинът забавя процеса на стареене и действа като антиоксидант (предотвратява развитието на туморни клетки).

НО: лекарите не препоръчват употребата на препарата от шофьори и хора, чиито дейности изискват повишена концентрация.

Статини
Увеличават жизнения запас от ДНК и по този начин удължават живота.
Липидо-понижаващи лекарства се предписват на пациенти с високи нива на холестерол (това е директен начин за образуването по стените на съдовете на атеросклеротични плаки, които провокират риск от инфаркт и инсулт). Има данни, че при хора, които редовно приемат статини, теломерите (които определят продължителността на живота на ДНК клетките) намаляват по-бавно.

НО: статините не трябва да се приемат от жени в репродуктивна възраст, които не използват надеждни контрацептиви. При някои пациенти се наблюдават нарушения на съня, неразположеност, кръвотечение от носа, кожни реакции. Статините оказват негативно влияние върху нервната система, храносмилателния тракт и сексуалната функция. При нормално ниво на холестерола приемането на тези лекарства е силно нежелателно./Zdrave.to