Асансьорите са инкубатори на вируси, да се използват стълбите". Това предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той поясни, че в тясно и затворено помещение вирусите живеят най-дълго. И за да предотвратим заразяване с грип, който заплашва здравето ни в момента, при възможност да се пренасочим към катеренето на стълби в сградите, където живеем, работим, учим...

Или да носим предпазни маски, които са превенция и при пътуване в градския транспорт. Честото проветряване на помещенията също е задължително, за да гоним вирусите.

Засега преобладава грипният щам "Ямагата", което е изненадващ факт, но проф. Кантарджиев смята, че "Мичиган" и "Хонконг" ще вземат превес в разпространяващата се епидемия.

"84% при положителните резултати са група Б - обави той. - Всичките, с изключение на четири, са "Ямагата", което го има във ваксиналния щам във ваксината, приложена в нашата страна. При вирусите от група Б усложненията засягат централната нервна система", каза той пред БНТ.

Той съобщи още, че вчера, 18 януари, Националната референтна лаборатория на Центъра доказала в четири проби, взети от четирима тежко болни пациенти от област Сливен, вирус група Б "Виктория".

От 300 изследвани проби има 100 положителни резултата, което говори за епидемично разпространение на вируса в българското общество, категоричен е проф. Кантарджиев, който предупреждава, че със завишена заболеваемост засега са София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас. В тези градове и области трябва да се следят инструкциите на Центъра по заразни и паразитни болести.