Вижте какво увеличава риска от рак на гърдата

img

Работата нощем е свързана с увеличен риск от рак на гърдата, на стомашния-чревния тракт и на кожата за жените, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Били анализирани резултатите от 61 проучвания, обхванали 114 628 случая на рак и 3,9 милиона участнички в Северна Америка, Европа, Австралия и Азия. Учените, сред които Сюелей Ма от университета на Съчуан в Чънду, си поставили за цел да установят дали работата нощем години наред увеличава риска от 11 вида рак за жените.

Бил анализиран също „приносът“ на работата нощем за появата на 6 вида рак сред медсестри.

Резултатите показват, че е налице 19-процентно увеличаване на риска от рак за жените, които години наред работят нощем. Най-голям е рискът от рак на кожата - 41 процента, следван от рака на гърдата - 32 процента и рака на стомашночревния тракт - 18 процента, в сравнение с жените, които години наред не са работили нощем.

Отбелязва се също, че увеличаването на риска от рак на гърдата е констатирано единствено за работещите нощем жени в Северна Америка и Европа. Това може да означава, че въпросните жени са имали по-високи нива на половите хормони.

Колкото до медсестрите, работещите нощем били със значително по-висок риск от рак на гърдата - 58 процента, на стомашночревния тракт - 35 процента и на белите дробове - 28 процента.

Резултатите от изследването са публикувани в Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. 2 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

2 Коментара

 •  
  Лиляна Каравелова
  2018-01-10 21:04:41

  В България липсва контрол над замърсяване на околната среда. В моят град ни обгазяват с вредни емисии от ЛУКОЙЛ всяка вечер.

 •  
  Лиляна Каравелова
  2018-01-10 21:04:41

  В България липсва контрол над замърсяване на околната среда. В моят град ни обгазяват с вредни емисии от ЛУКОЙЛ всяка вечер.

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас

Четвърта седмица протести в Бургас