Остатъците от трапезата на Бъдни вечер и Коледа не бива да се изхвърлят, от тях могат да се направят отлични средства за заглаждане на бръчките, за сияйна кожа и дори за лечение на някои заболявания.

Остатъците от свещи например са от най-чист материал - пчелен восък. Този природен продукт има доказани качества в козметиката. Той е важен дезинфектант и консервант, което го прави пръв помощник при повърхностни наранявания, ранички, възпаления и пъпчици. Същевременно този природен продукт образува тънък защитен слой, без да навлиза в порите.

По този начин съществено забавя процеса на обезводняване и стареене на кожата, като я прави нежна, гладка и еластична. Този пчелен продукт не се разтваря във вода, в глицерин и практически е неразтворим в спирта, но пък се разтваря много добре в мазни и етерични масла. Затова при самостоятелно приготвяне на кремове или други домашни средства за лице той не бива да се разтваря в метален съд, а на водна баня.

От пчелен восък може да се приготви отличен овлажняващ крем срещу бръчки. За целта разтопете на водна баня 1 чаена лъжичка от него, добавете 1 чаена лъжица мед, 1 супена лъжица масло от шипка, 1 супена лъжица масло от пшеничени зародиши и 2 супени лъжици сок от лук. Разбъркайте до еднородна смес, оставете около 30 секунди на водната баня, а след това разбъркайте отново. Наложете още топлия крем върху почистеното лице.

Ако кожата ви е суха, заменете сока от лук със сок от лимон. Ако епидермисът ви се лющи, пригответе маска от 1 супена лъжица разтопен на водна баня восък (като не го сваляте от нея), 1 супена лъжица каймак и 1 супена лъжица сок от моркови (също е подходящ сок от краставица или изцедена тиква). Задръжте още малко на банята, докато напълно се стопи каймакът, след това го отместете и го разбийте с миксер. Поставя се на лицето за 20-25 минути. Тази маска може да се използва и при напукана кожа на ръцете.

Сушените сини сливи не са особено застъпени в съвременната българска кухня. Обикновено след вечерята на Бъдни вечер несвареното количество застоява с месеци в шкафа, докато не бъде изхвърлено. Те обаче могат да послужат много добре след празничните преяждания, тъй като имат ценни съставки, влияещи на добрия външен вид.

Дамите, които имат суха кожа, могат да си приготвят маска с по една супена лъжица извара и сметана, една слива и резен пъпеш. Плодовете се пасират и правят на каша, като след това към тях се прибавят изварата и сметаната. Готовата смес се нанася върху почистено лице за около 20 минути. За мазна кожа пък ви е необходима каша само от няколко сливи. С тази смес мажете цялото си лице. Това ще намалява омазняването на кожата и ще я матира. Ако искате да опънете малко лицето си и да свалите 10 години от възрастта си, ви е необходима смес от 2-3 сливи, супена лъжица царевично брашно и един белтък.