Италианският Сенат прие закон, позволяващ на тежко болните хора да отказват лечение, което би могло да удължи живота им, предаде "Ройтерс".

Законът бе приет със 180 гласа "за"и 71 "против" на фона на съпротива от страна на десните партии.

Той позволява на всички възрастни да подготвят документ, в който да изразят предпочитанията си за това как да бъдат лекувани, ако изгубят способността си да избират или да изразяват избора си.

Около 10 години след като бе за пръв път предложено законодателството за правото на пациентите да избират какво лечение да получат в края на живота си, през април долната камара на парламента одобри законопроекта.

Това ще бъде един от последните актове на правителството, преди парламентът да бъде разпуснат заради изборите следващата година.

Приемането на закона мина относително лесно по италианските стандарти благодарение на споразумение между двете големи партии – Демократическата и "Пет звезди". Сделката е рядък пример за сътрудничество между партиите, които обикновено са врагове.

Антиимигрантската Северна лига, която си съперничи с "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони за гласовете на десните избиратели, остро критикува законодателството. "Форца Италия" също бе против решението, но не изрази съпротивата си толкова бурно.

"Законът е предвестник на евтаназията", каза сенаторът от Северна лига Джан Марко Чентинайо.

Според него храната и водата също може да бъдат отказани, както и медицинското лечение. Дори и пациентът да откаже лечение обаче, докторът продължава да бъде задължен да облекчи страданията му и може да използва болкоуспокояващи./дневник.бг