Специалисти от Медицинската университет в Индиана, ръководен от Дейвид Керикин, публикуваха проучване за това, което всъщност причинява пристрастяването към алкохола.

Около 50 доброволци са участвали в експеримента - мъже от различни възрасти. На хората са дадени да опитат различни алкохолни напитки и са проследени реакциите на тялото, както и освобождаването му на хормони.

Ето кои са 5-те най-опасни алкохолни напитки според изследванто на учените:

1. Коктейли с безалкохолни, сокове и монини. Коктейлите често имат "лимонадени" вкусове и миризми - на плодове, шоколад, карамел. Нищо в човешкия мозък не свързва тези съставки с алкохола по никакъв начин. В резултат на това, пиете голямо количество и сте способни да се докарате до състояние на хронична интоксикация, а дори не го осъзнавате!

Между другото, един буркан от 9% алкохолен коктейл съдържа около 110 грама водка. Синтетичните добавки, усилват вкуса и подтискат апетита. Човек не мисли за храна. Отдавна е известно: питие без храна изпраща черния дроб на вятъра.

2. Алкохоли с много съставки. Разбира се, опитвайте екзотични коктейли. Но ако напитката смесва повече от два вида алкохол, тя причинява много силен махмурлук и дори малко количество удря жестоко черния дроб и бъбреците.

3. Бира. Много хора смятат бирата за лек алкохол. Въпреки това, тя действа много зле върху панкреаса, причинявайки възпаление. Също така, "биреният алкохолизъм" е много реална диагноза. И много от тийнейджърите прекаляват с бирата през лятото. Между другото, една бутилка обикновена бира е равна на 60 грама водка, три бутилки - това е почти чаша водка.

4. Шампанско. Защото напитката е газирана. А въглеродният диоксид (т.е. мехурчетата) помага на алкохола да се абсорбира по-бързо в кръвта. Така че шампанското може да ви напие до безразсъдство дори в най-изисканата вечер и дори да не забележите. Така че, ако възнамерявате да консумирате тази благородна напитка, не забравяйте да хапнете добре предварително, за предпочитане нещо засищащо. И още едно правило - шампанското не бива да се бърка с други напитки.

5. Ликьори. Не можете да изпиете много, но има едно нещо коварно - те са твърде сладки. И колкото по-сладко е питието, толкова по-лошо. Ликьорът удря панкреаса, кръвната захар може да скочи. / Zdrave.to