Ако сте любители на сладкото, направете си захарна детоксикация

img

Изчистете организма си от вредните натрупвания

Един шокиращ факт: средно човек приема около 22 супени лъжици захар дневно - повече от три пъти от препоръчителната дневна доза. И въпреки че никога не е била смятана за здравословна храна, ново доказателство разкрива, че захарта причинява дори по-сериозни вреди на организма, отколкото се предполагаше до скоро, поставяйки ви пред риск от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.

Отказването на захарта е обезсърчително. Трудно е да се избягва, защото тя се крие в толкова много храни и често води почти до пристрастяване, благодарение на притока на невротрансмитера допамин след попадането му в организма. И все пак, намаляването на захарта означава здраве - струва си да опитате.

Опасността

Захарта съдържа 16 калории на чаена лъжичка. На пръв поглед може и да не ви изглежда много, но всъщност на ден това са стотици калории, без да предлага в замяна каквато и да хранителна стойност. Допълнителните калории повишават риска от затлъстяване, което от своя страна ви подготвя за диабет.

Не забравяйте за начина, по който захарта играе с нивата на кръвната захар, провокирайки умора и раздразнителност. Доказано е и, че колкото по-добавена е захарта, толкова по-голяма е вероятността от смърт от сърдечни заболявания.

"Бялата смърт"

Захарният нарушител, от който със сигурност трябва да се отървете, е рафинираната бяла захар, която добавяте към кафето или към сладкишите, които приготвяте вкъщи. Кръвният поток абсорбира бързо тази "проста" захар, причинявайки превишаване на нивата на кръвна захар и инсулин, които могат да доведат до сериозни поражения за организма.

Рафинираната захар се добавя и към безброй хранителни продукти по време на преработката, от кетчуп и хляб, през дресинг за салати, до говеждо месо. Производителите се опитват да измамят потребителите, като я наричат захарна тръстика, сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза или някакво друго непознато име, но всички те са просто по-сложни начини да се назове захарта. Медът и кленовият сироп също съдържат захари и въпреки че не винаги се обработват по начина, по който рафинираната бяла захар, много от тях имат близък вреден ефект.

Сладко с позволение

Видовете захар, които можете без проблем да консумирате, се срещат естествено в храни, като фруктозата в плодовете и лактозата в млечните продукти. Те не са вредни, ако ги ядете в оригиналния им вид. Плодовете съдържат количество захар, което е по-пропорционално на количеството фибри и други хранителни вещества. Именно тези други хранителни вещества намаляват вредното въздействие на захарта.

Постепенна промяна

Тъй като тялото ни е свикнало с сладките неща, рязкото спиране на захарта може да доведе до симптоми на главоболие, тревожност и промени в настроението.

Препоръчително е да се опитате да намалите захарта постепенно, така че тялото ви да има време да се адаптира. Друга причина да не бързате е, че по-бавните промени са склонни да траят повече, особено когато става дума за модификации в диетата. /lifestyle.bg

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Двама са светкавично задържани за изнудване в Приморско

Огнен ад в Средец, загинаха баща и две деца

Пожар унищожи бившата постройка на детска градина срещу хотел "Приморец"