Родината на ароматния черен чай е Китай. Оттам неговият път поема към Англия, Югоизточна Азия. Зеленият и черният чай произхождат от едно и също чаено растение – Camellia sinensis, но листата се обработват по различен начин.

Листата на зеления чай не се подлагат на ферментация, те се изсушават и след това задушават на пара, понякога се смилат. Листата за черен чай се подлагат на раздробяване и ферментация.

Голямата разлика между черния и зеления чай е, че първият е по-оксидиран. Това означава, че черният чай има много повече цвят, вкус и по-високи нива на кофеин.
Напитката приготвена от листа на черен чай е богата на витамини, минерали, намалява риска от развитието на рак, но има и редица други ползи за здравето, които може да прочетете в следващите редове.

За добра устна хигиена
Според изследвания, пиенето на черен чай може да подобри оралното ни здраве. Полифенолите, на които е богат спомагат за елиминирането на голяма част от бактериите, които благоприятстват образуването на плака, неприятен дъх и кариеси.

Подобрява храносмилането
Черният чай е богат на танини и други естествени химикали, които имат положителен и релаксиращ ефект върху храносмилателната система. Това противовъзпалително качество на черния чай го прави подходяща напитка при храносмилателни неразположения. Ето защо след хранене е хубаво да изпиваме по една чаша черен чай подсладен с малко мед.

Намалява холестерола
Според изследване, проведено от Американската асоциация по сърдечни заболявания в Ню Орлийнс, хората, които консумират черен чай редовно, могат да намалят нивата на лошия си холестерол.

Също така е установено, че хората, които пият 3 до 4 чаши черен чай всеки ден, са с по-нисък риск от сърдечни проблеми, отколкото тези, които пият минимални количества от него или изобщо не го консумират.

Намалява риска от диабет
Диабетът е хронично заболяване, а процентът на хората, засегнати от него всяка година се увеличава. Проучване, публикувано в списание Diabetologia, разглежда консумацията на черен чай и връзката с развитието на диабет тип 2. Изследването установява, че пиенето на чай е свързано с намален риск от този вид диабет.

Намалява хормоните на стреса
Още една незаменима полза от консумацията на черен чай. Докато любимото ни кафе ни прави твърде енергични, на моменти напрегнати, черният чай е по-балансиран източник на кофеин и дори се смята за релаксираща напитка, която може да облекчи стреса.

Ето защо, когато се чувствате напрегнати, не давайте шанс на хормона кортизол, а изпийте една хубава чаша с черен чай с малко канела, която също подобрява настроението.

Повишава имунитета
Черният чай е богат на антиоксиданти, които помагат да се изчистят свободните кислородни радикали. Кислородните радикали имат склонност да предизвикват мутации ДНК и да възпрепятстват нормалната клетъчна функция.

Редовната консумация на черен чай спомага за елиминирането на свободните радикали, като по този начин помага да се възстановят нормалните функции на клетките и тялото и да се повиши имунитетът ни.

За здрави кости
С напредване на възрастта, здравината и плътността на костите започват да намаляват. Според изследвания, хората, които пият редовно черен чай, могат значително да възстановят костната плътност, тъй като черният чай съдържа добри количества калций и магнезий. Ето още една добра причина да добавите тази здравословна напитка към вашето ежедневно меню. /az-jenata.bg