През октомври продължават безплатни медицински прегледи за най-уязвимите групи в Средец и Малко Търново. През март бяха извършени прегледи на 200 здравно неосигурени жители на Средец. През октомври по проекта започнаха процедури по цитонамазка и микробиологично изследване на 50 жени, отново от града. Те ще се провеждат в продължение на 5 месеца, като всеки месец ще бъдат преглеждани по 10 жени, а при необходимост, те ще бъдат и лекувани. Дейностите ще се извършват в бургаско лечебно заведение, като Община Средец осигурява транспорта до областния град. От бургаския ДКЦ „Ел Масри“ също се включват в помощ на отпадналите от здравната система в Средец и Малко Търново.

Ще се провеждат профилактични ехографски прегледи на възрастни и педиатрични профилактични прегледи на деца /новородени и в предучилищна възраст/. Освен преглед на децата, при които няма данни за проведени имунизации, имунизационната схема за възрастта е непълна, нямат избран личен лекар или нямат постоянна адресна регистрация в населените места от област Бургас ще се направят напълно безплатно и задължителните имунизации.

Медицинските прегледи ще се извършват от д-р Недялков – рентгенолог и д-р Дончева – педиатър. И двамата лекари са с богат опит и доказали се като професионалисти в своята област. За осъществяване на тези прегледи, от лечебното заведение ще ползват своите оборудвани мобилни кабинети. Между 50 и 100 деца и около 50 – 60 възрастни ще бъдат прегледани безплатно от лекарите.