Над 200 са свободните места за лекари в спешните центрове на 5 града у нас. Това показва справка на здравното министерство, съобщава БНТ. Най-много незаети щатни бройки има в центъра за спешна помощ в София. Там има дефицит на медицински сестри, фелдшери, акушерки и шофьори. От началото на годината са назначени 31 лекари. 29 са напуснали.

Свободни места за лекари и други специалисти има и в спешните центрове в Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Бургас. От здравното министерство, съобщиха, че са предвидени мерки за решаване на проблема.

Средната заплата за медицински специалист в спешно отделение е 900, а за лекар 1500 лева. Толкова получават и работещите в столичната Спешна помощ. В Пловдивския спешен център стартовата заплата за млад лекар е около 1200 лева. Заради недостига на кадри в града дежурят по седем спешни екипа.

От здравното министерство твърдят, чe са осигурили пари за до 50% увеличение на заплатите в Спешната помощ. Предвижда се до 2020-та възнагражденията да се увеличат с още 50%. Вече има и обучени парамедици, които са започнали работа в системата. В спешната помощ могат да работят и 70 студенти, записани в специалността “лекарски асистент” на факултета по обществено здраве в София.