Метаболизмът ви поддържа биенето на сърцето, притока на кръв, мозъчната дейност и мускулите. Ето защо не е странно, че търсим начини да го ускорим.

"За съжаление, няма кран, който може да завъртим, да премахнем излишните калории, които сме поели и да ускорим метаболизма", казва Габриеле Роннет, доктор на науките, основател на Центъра за изследване на метаболизма и затлъстяването Джон Хопкинс в Университетско училище по медицина в Балтимор.

Това, което можете да направите, е да ускорите метаболизма си, като внесете малко промени в начина ви на живот. Това ще ви помогне да поддържате здравословно тегло или да отслабнете (ако е необходимо), без да нарушавате процесите в тялото си.

Ето няколко начина, с които можете да ускорите метаболизма:
Пропуснете тренировката в 6 часа и се наспете

Вашият метаболизъм стига най-ниската си точка сутрин рано, затова ако се опитвате да отслабнете, може би е добре да се лишите от дрямката и да потренирате. Но всичко това си има и обратната страна.

Недостигът на сън забавя метаболизма. Според експеримент, проведен преди няколко години, човек, който в продължения на шест нощи е спал по четири часа, започва да преработва глюкозата с 40% по-бавно. Нощният сън зарежда метаболизма, за да се възползвате максимално от светлата част на денонощието.
Правете малки тренировки, но през целия ден

Да, дългите тренировки горят калории, но тялото ви ще си иска изгорените калории и ако хапнете повече и след това не се движите, то ще ги складира. Затова опитайте 4-5 десетминутни тренировки, които ще поддържат метаболизма ви активен целия ден.

…но не и ако сте преяли
В случай че сте си позволили по-обилно и калорично хранене, направете 45-минутен джогинг. Според изследване така ще поддържате нивата на кръвната захар стабилни.
Добавяйте протеин на всяко хранене

Разграждането на протеина изисква повече енергия, отколкото всеки друг вид калории, което го прави чудесен за стимулиране на метаболизма. "Проблемът е, че за да видите ефект от подобен начин на хранене, трябва да следвате диета с 35 до 40 процента протеин, което е трудно да се поддържа и дори може да има отрицателни последици за здравето", казва Робъртс.

Затова решението е да консумирате мазнини, въглехидрати и прости протеини във всички ястия. Вашето тяло усвоява различните макроелементи по различен начин. (въглехидратите са най-лесните за смилане, мазнините изискват малко повече работа.) Яжте всичките заедно и метаболизмът ви ще се засили.

Пренебрегвайте пържени храни и сладкиши
Когато често приемате много храни с високо съдържание на въглехидрати и мазнини, тялото ви започва да съхранява излишните мазнини, след което следва натрупване или процес, известен като инхибиране на ензимите: ензимите блокират обичайния процес на превръщането на калориите от мазнините и въглехидратните в гориво и вместо това съхраняват все повече и повече от тях като мазнини. "На молекулярно ниво вашата система се обърква и започва да работи по-нискоефективно", казва Роннет.
Не забравяйте междинните закуски

Ако имате само две или три хранения през деня, дългите паузи могат да ви накарат да приемате повече храна. Затова с междинните хранения вие не само поддържате метаболизма си постоянно активен, но и няма да усещате толкова силен глад.

Сменете диетичната кола със сода

Макар и да е без захар, диетичната кола може да окаже влияние върху метаболизма ви през следващите години, което да доведе до риск от наднормено тегло. Една от възможните причини: според нови изследвания, изкуствените подсладители намаляват способността на тялото ви да обработва захарта, което, от своя страна, намалява метаболизма. /profit.bg