Експерти предупреждават за рискове от злокачествени заболявания и преждевременно състаряване при любителите на тен, придобит в солариум.

У нас няма закон, който да регулира посещенията на солариум. На практика не е забранен достъпът на деца, нито е ограничен броят на посещенията.

Излъчването на ултравиолетови лъчи води до моментално освобождаване на меланин – пигментът на кожата, който предизвиква образуването на тен.

Доклад на Световната здравна организация от тази година обаче предупреждава, че дори едно посещение на солариум увеличава риска от най-злокачествения кожен рак с 20%. Ако това се е случило преди 35-годишна възраст – рискът се увеличава с 59%, предава Би Ти Ви.

Нула на брой посещения са безопасната бройка. Колкото и посещения да направите над тази бройка, риск винаги ще има”, казва д-р Иван Богданов, дерматолог.

Лекарите предупреждават, че въпреки непосредствения естетически ефект събирането на изкуствен тен може да състари кожата.

солариум, графики

Снимка: bTV

В много европейски държави достъпът на малолетни до соларни студиа е забранен. Засега у нас не се предвижда подобна забрана.