В студените дни, когато умората и апатията ни налегнат, често се улавяме, че ставаме по-разсеяни и започваме да забравяме редица неща от ежедневието си. Това се задълбочава с всеки изминал ден и единственото, което може да ни помогне, освен добрата почивка, е храната.

Защото всички знаем, че за да сме здрави, трябва да се храним правилно и да приемаме определени храни, които да ни помогнат да се чувстваме по-енергични, красиви и умни. Експертите са категорични, че освен задължителните риба и орехи, през есента трябва да включим в менюто си и още няколко продукта.

Те са достъпни, вкусни и здравословни, а продължителнителната им консумация предпазва от заболявания на нервната система в по-късна възраст и може да доведе до трайно подобряване на умствените ни способности. Ето кои са те:

Киви
Рибата и ядките не са единствените източници на полезните за мозъка Омега-3 мастни киселини. Голямо количество от тях се съдържа в семките на кивито. Освен това то е изключително богато на витамин С, който е страхотен съюзник в борбата ни със стреса и умората. Само eдно киви на ден покрива препоръчителния дневен прием за възрастни. Освен това Витамин С има способността да подобри абсорбирането на желязото от храната, което е необходимо за преноса на кислород в кръвта. По този начин се осигурява доброто функциониране на мозъка.

Моркови
Бета каротинът, съдържащ се в морковите, подобрява вербалната памет.

Изследване, публикувано в сп. Archives of Internal Medicine сочи, че дълготрайния прием на този плод, пълен с антиоксиданти и полезни витамини и минерали, подобрява познавателните функции и намалява риска от деменция. Експертите споделят, че възрастните хора, които са консумирали редовно моркови и хранителни добавки, съдържащи бета каротин, са се справили значително по-добре на тестовете за когнитивни способности.

Бадеми
Проучване на специалисти от университета на Илинойс в Чикаго, доказва, че хората, които ядат по една шепа сурови бадеми дневно в продължение на няколко месеца, са по-малко застрашени от Алхаймер и се справят по-добре на тестове за паметта. /missbloom.bg