Физалисът е малко познат плод, за който обаче със сигурност трябва да изберете, защото той е истинска съкровищница от ценни за организма вещества. Прилича на малко жълто доматче, обвито в изсушен лист, известен като чашката на растението. Но освен да краси градината физалисът е безценен помощник и за човешкото здраве. Това е един наистина чудотворен плод. Консумиран в суров вид, създава антисептична и противовъзпалителна бариера за организма. Обезболява и е добър диуретик.

Ако го хапвате редовно, не излагате тялото на риск от отлагането на камъни в бъбреците. Той помага и за премахване на вече съществуващи камъчета и песъчинки. Наричаният още цариградско грозде физалис намира приложение в народните лекове и при проблеми с женската полова система, също и при цистит. Ще ви помогне да се справите и с пиелонефрит и възпаление в репродуктивните органи. Когато имате оток или синини по тялото си е добре да ги третирате с отвара от коренището на физалиса, прилагана във вид на течност за компрес. Наситеният с витаминни съединения, полезни микроелементи и множество от хранителни вещества плод се препоръчва и при различни заболявания, тъй като подобрява имунната система. Сред тях са: хроничен холецистит, гастрит, жълтеница, язва на стомаха, диабет, епилепсия, хипертония, дерматоза, дизентерия, хемороиди, подагра, гонорея, язви и абсцеси върху кожата.

Хапвайте физалис и за да нормализирате налягането, но и функцията на ендокринна система, по-специално на щитовидната жлеза. Той действа като превантивна мярка срещи анемия и проблеми с дихателния тракт Ефективно се справя и с настинки, придружени със силна и мъчителна кашлица. Освен това плодчетата притежават и способността да действат очистително на организма, извеждайки от него всички токсини и свободни радикали. Доказано е, че ежедневната употреба на физалис служи като мощен превантивен щит срещу рака. Любопитна подробност е, че от плодовете на растението може да бъде извлечена червена боя, използвана за оцветяване на коприна в жълти тонове. Надземната му част пък може да боядиса вълна в зелени и жълти багри, в зависимост от концентрацията на багрилните вещества. Физалисът лекува успешно и всякакви упорити вътрешни паразити в организма – достатъчно е само да взимате в три приема (преди храна) по пет семенца от растението.