За да забременеете е нужно да подготвите тялото си предварително. То трябва да е здравословна среда за развиващото се бебе. За съжаление, начинът ни на живот вече все повече се отдалечава от представите за здравословно.

Да живеем здравословно далече не означава само да се храним с полезни продукти и да се движим активно. В ежедневието си ползваме купища вредни продукти, заради които сме изложени на опасни химикали. Всички те влияят на организма преди зачеването, а и след това.

Кои са най-вредните неща в бита, които трябва да ограничим преди зачеването, както и по време на бременността?

Интериорна боя

Боята за оцветяване на различни повърхности в бита е вредна, особено така наречената блажна боя. В нея се съдържат множество химикали, които влияят на хормоналния баланс. В някои бои се съдържа и живак, който е особено опасен. Може да предизвика спонтанни аборти и вродени дефекти.

Консервирана храна

В консервираните храни може да се съдържа бисфенол-А, който също влияе зле на хормоните в организма. Той се оказва препятствие и за сперматозоидите, които губят качествата си при продължително излагане на опасното съединение.

Боя за коса

Ако искате да забременеете лесно и безопасно, както и да имате здравословна бременност, избягвайте боята за коса. Тя е опасен коктейл от химически вещества, които поначало са вредни за хормоните и организма, камо ли ако сте бременна или планирате да заченете.

Парфюм

Синтетичните аромати, макар и базирани на етерични масла, не са добра опция за организма преди зачеване и по време на бременност. Най-опасни са дезодорантите и антиперспирантите, съдържащи алуминиеви соли. Те се намесват директно в хормоналния баланс. Но и парфюмите и парфюмните води съдържат вещества, пречещи на зачеването и образуването на кърма след раждането.

Антистареещи кремове

Според изследванията, антистареещите кремове трябва да се избягват непосредствено преди и по време на бременност, защото съдържат ретиноиди. Тези химически вещества имат тератогенен ефект, което означава, че смущават нормалното развитие на плода.

Лак за нокти

В лаковете за нокти се съдържа ацетон. Той има канцерогенен ефект върху организма, а може да повлияе зле и на хормоналния баланс.

Хранителни добавки и лекарства без рецепта

Всички тези медикаменти, отпускани без рецепта, влияят на организма и здравето. Те не са безобидни и може да не си давате сметка колко вредят на шансовете за зачеване, а и за протичане на здравословна бременност.

Козметика с парабени

Парабените са вид химически вещества, които имат за задача да удължат срока на годност на продукта. Нещо като консервант за козметика. Те се намесват в нивата на естрогена. Ако неговите нива се повишат, това пречи на зачеването. /az-jenata.bg