Употребата дори само на 60 грама дървесни ядки всяка седмица може съществено да намали вероятността от рак на червата. Те повишават с повече от два пъти преживяемостта при рак на дебелото черво, трети стадий! За пациентите с трети стадий на заболяването, когато туморът достига съседните тъкани и лимфните възли, 5-годишната преживяемост се колебае между 53 и 89%. Ядките - кашу, орехи, бадеми, американски орехи, лешници, са ценни и много полезни продукти. В редица изследвания е потвърдена ползата за здравето в много отношения. Така например, през 2014 г. учените установили връзката между редовната употреба на дървесни ядки и понижаване заболеваемостта от затлъстяване. Други учени говорят за ползата от тях по отношение на сърдечносъдовата система.

Последният проект бил организиран от д-р Темидайо Фаделу и неговите колеги от Института по рака в Бостън. Онколозите решили да проверят как употребата на дървесни ядки влияе на пациентите, преминали химиотерапия и намиращи се в ремисия. Те провели изследвания и анализ на историята на болестта при 826 пациенти с рак на дебелото черво, трети стадий, които преминали успешна химиотерапия. В крайна сметка станало ясно, че употребата на 60 грама ядки в седмицата понижавало с 42% вероятността от рецидив на заболяването и с цели 57% - смъртността.

По-нататъшният анализ показал обаче, че са полезни само дървесните ядки. Фъстъците и фъстъченото масло по никакъв начин не повлияли на протичането на рака на червата. Основавайки се на тези резултати, д-р Фаделу и неговите колеги предлагат да се препоръчват дървесните ядки като задължителен компонент от менюто при рак.

“Трябва да стане ясно, че авторите не призовават болните да избягват стандартното лечение, замествайки го с орехи, бадеми, кашу, лешници и прочее дървесни ядки. Става дума само за факта, че един такъв продукт може съществено да повиши преживяемостта и всички ние трябва да се възползваме от него”, се казва в заявлението на Дейвид Хайес, президент на ASCO.
В хода на бъдещи изследвания бостънските онколози планират да определят възможностите на дървесните орехи и при други онкозаболявания, а също и по отношение на последния - метастатичен стадий на рак на дебелото черво.

“В края на краищата, ние сме длъжни да разгадаем тайната на защитния ефект на дървесните орехи. Предстои да проведем рандомизирано контролируемо клинично изпитание, за да определим оптималните дози ядки”, добавя д-р Фаделу. Тук е мястото да припомним, че по данни на редица международни изследвания, дървесните орехи предотвратяват нарушенията във въглехидратната обмяна, метаболитния синдром, диабета, атеросклерозата също. Освен това подобряват паметта и концентрацията на внимание. Защо тогава да не се възползваме от този толкова ценен продукт? /zdrave.to