Ако искате да засилите метаболизма си, правилното хранене е лесното решение извън фитнес залата.

Включването на храни в режима, които изгарят мазнините, могат да потпомогнат повишаване на функцията на щитовидната жлеза, като по този начин подобрява работата на целия организъм и му помага в естествената му детоксикация. От авокадото до протеините в постните храни – те са безценни за изграждането на чиста мускулна маса, намалявайки глада, докато губите тегло. Съществуват и няколко специфични хранителни вещества, които рестартират метаболизма. Ето в кои храни може да ги откриете:

Кога диетичните храни вредят на метаболизма?

Авокадо
То съдържа мононенаситени мазнини, които задействат хормоните, изгарящи мазнините. Едновременно с това служат като перфектен енергиен стимулатор за упражнения, а и ще сте сити много дълго време. Според проучване, публикувано в “Nutrition Journal”, участниците, които са добавяли по половин авокадо към обяда си, след това с часове не са изпитвали глад.

Зелен чай
Ако искате да засилите метаболизма си, задължително включете в режима си богатия на антиоксиданти зелен чай. Богат на куп хранителни вещества и страхотна алтернатива на кафето, ползите от тази напитка включват: повишена мозъчна функция, потиснат глад и подобрено настроение, като същевременно подпомага изгарянето на мазнини. Зеленият чай също така доказано намалява свободните радикали в организма и намалява риска от рак.

Яйца
Омега-3 мазнините, които се съдържат в яйцата, подобряват инсулиновата чувствителност, като по този начин естествено намаляват абдоминалната мастна тъкан. Освен това те са перфектният протеин, тъй като съдържат девет основни аминокиселини и полиненаситени мазнини, които естествено намаляват възпаленията в организма, като потискат производството на ензими, които разрушават хрущяла в организма.

Чисто масло
Чистото масло е сред изненадващите здравословни храни в списъка. “Мазнините са от съществено значение за здравето ни. Тъй като транс-мазнините могат да причинят сериозни увреждания на тялото, други мазнини, като тези, които се намират в маслото, могат да бъдат от жизненоважно значение за правилното хранене,” категоричен е диетологът Рене Фитън. “Чистото масло е значително по-лесно смилаемо, съдържа витамини А, D, E и К, както и конюгирана линоленова киселина, омега-6 мастна киселина, която подобрява отслабването, когато се консумира ежедневно,“ допълва специалистът.

Бобови кълнове
Задължително е да добавите листни зеленчуци и сурови кълнове, тъй като те естествено принуждават организма да детоксика и да изгаря мазнините. Освент ова те са изключителен източник на фибри, богати са на витамини А, В, С и Е, съдържат мощни минерали като калций, калий и желязо и са изключително полезни за здравето.

Грейпфрут
Диетологът Тимъти Ферис се кълне в чудотворните свойства на грейпфрута, добавен в менюто ни. Специалистът препоръчва да се приема сок от грейпфрут, когато хапваме повече въгледихрати, за да се поддържат постоянни нива на кръвната захар, компенсирайки инсулиновия скок. От своя страна пък плодът се усвоява по-бавно заради високото разтворимото влакно и по този начин действа подтискащо на апетита, в случай, че е консумирано преди хранене.

Сладки картофи
Сладките картофи са с високо съдържание на диетични фибри, на много витамини и минерали. Тези сложни въглехидрати съдържат витамини В6 и С заедно с бета-каротин, както и манган, които подпомагат борбата с възпаленията. Някои изследвания показват, че сладките картофи могат да стимулират хормона адипонектин , който подпомага изгарянето на мазнините в организма. /missbloom.bg