Знаете ли, че редовната консумация на орехи и аспержи може да помогне за контролиране нивото на холестерола? Ето и още 10 храни, които контролират нивата на холестерола.

Патладжани

Патладжаните се считат за едни от най-добрите зеленчуци, намаляващи нивото на холестерола. Това се дължи на високото количество фибри, съдържащи се в тях. Основно има два вида фибри - разтворими и неразтворими. Неразтворимите нямат съществена роля при понижаване нивото на холестерола, но са полезни за тялото, докато разтворимите фибри са в състояние значително да контролират нивото на холестерола.

Риба тон

Тъй като е богата на омега-3 мастна киселини, този вид риба е особено важна за здравето на сърцето. Тези мастни кисели спомагат за баланса на добрия и лошия холестерол.

Домати

Ликопенът, който е открит в доматите, не само е мощен антиоксидант, който дава червения пигмент на доматите, но проучвания са доказали, че той има положително въздействие върху хора с високи стойности на холестерола. Освен това разтворимите фибри в доматите спомагат за елиминирането на излишния холестерол от червата.

Грозде

Консумацията на грозде, стимулира определени ензими, които участват в регулирането на нивата на мазнините в кръвта, като холестерола. Също така, хапвайки грозде, намаляваме нивата на триглицеридите, които могат да доведат до повишаване нивата на кръвната захар

Шоколад

Любимото лакомство може да понижи нивата на холестерола. Това се дължи на флавоноидите, съдържащи се в какаото, които действат като мощни антиоксиданти, предпазвайки артериите от натрупване на плаки. Но за да се възползвате максимално от ползите на шоколада, хапвайте такъв, който съдържа поне 70% какао.

Бамя

Освен патладжана, още един зеленчук, който е толкова богат на полезни фибри, е бамята. Функцията на фибрите е да детоксикира червата и да елиминира излишъка от холестерол.

Боровинки

Малките сини плодове са богати на витамин Е, който ни прави не само по-красиви, но намалява риска от увреждане на кръвоносните съдове и натрупване на плаки в тях. Запушването на кръвоносните съдове в резултат на окисляване на холестерола, може да доведе до редица сърдечни проблеми. Ето защо хапвайте редовно боровинки, които само за няколко минути могат да ви помогнат да балансирате.

Кашу

Кашуто е богато на мононенаситени мазнини, които играят важна роля за повишаването на нивото на HDL (добрият холестерол) и понижаването на нивото на LDL (лошият холестерол). Също така ядките са богати на витамин Е, който е важен за здравето на сърцето и намалява риска от окисляването на холестерола, както и образуването на плаки в кръвоносните съдове.

Зехтин

Една от добрите причини да консумирате по-често зехтин с храната е това, че той може да понижи нивата на холестерола в рамките на няколко минути. Разбира се, консумирайте го разумно и в комбинация със здравословни храни. Всяко прекаляване с мазнини и захари повишава нивата на холестерола.

Ябълки

Ябълките са богати на полифеноли - антиоксидантни съединения, известни като ефективно средство за борба с холестерола. Това химично вещество помага за предотвратяване на образуването на плаки в кръвоносните съдове. Също така плодовете са богати и на разтворими фибри, което има същата функция при премахване на излишния холестерол от червата за по-здрава храносмилателна система.