Гледаме красавиците в списанията и в Instagram и си мечтаем за коси като техните – буйни, лъскави и със страхотен обем.
Купуваме скъпи шампоани и балсами, мажем я с какво ли не, но така и не успяваме да достигнем този блясък. А с течение на годините все по-често започваме да виждаме десетки опадали косъмчета в гребена. На какво се дължи това? Екип от Американската академия по дерматология посочва шест от потенциалните причини, които могат да причинят този проблем, както и как да се справите с него:

Имате бебе
Доскоро сте се радвали на буйна грива, но това вече е в миналото. А може би сте станали майка? Научно доказано е, че в първите три до четири месеца след раждането жените обикновено започват да губят повече коса заради хормоналните промени, които настъпват по време на бременността. Не се притеснявайте, това е не само нормално, но и съвсем скоро косата ви ще възвърне своята здравина.

Носите я на опашка
Плътно вързаните коси, плитки и прически, които стресират косата могат да причинят косопад. Опитайте се да редувате между носенето на гривата си на опашка със спусната коса, така че да й дадете достатъчно време, за да се възстанови.

Проблеми с щитовидната жлеза
Хипертироидизмът и хипотиреоидизмът (при които щитовидната жлеза е свръхактивна или съотвено неактивна) често са съпроводени със загуба на коса или поне с влошаване на вида й. Ако забележите, че страдате от косопад и няма видима причина за него, посетете ендокринолог, който да установи нивата на хормона на щитовидната жлеза и евентуално да ви предпише лечение.

Не се храните правилно
Това, което ядете, засяга почти всичко, включително и здравето на косата ви. Диетите, които не съдържат достатъчно витамини и хранителни вещества като белтъчини, желязо и магнезий, могат да увредят гривата. Ако забележите, че тя започне да опада без видима причина, се уверете, че се храните балансирано и не ви липсват гореспоменатите витамини.

Причината е в гена
Според Американската академия по дерматология най-честата причина за загуба на коса при мъжете и жените е андрогенетичната алопеция или т.нар. мъжка и женска плешивост. За съжаление, това е наследствено и няма как да промените съществено нещата. Може обаче да укрепите съществуващата коса с различни добавки или домашни помади.

Стресът
Ежедневният стрес обикновено не се отразява на здравето на косата, но свръхнатоварването и продължителното напрежение променя нивото на кортизола, което може да предизвика или да ускори загубата на коса. За щастие това е само временно, така че се опитайте да намалите нивото на стрес (ето как!), за да се радвате отново на страхотна коса. /missbloom.bg