Дори да имате нормално кръвно, в жегите ще се чувствате не особено комфортно. Хората, които имат проблеми с кръвното, се чувстват още по-зле в горещините.

Хипотониците – хората с ниско кръвно, се чувстват много зле по време на горещините. Те едва дишат, тъй като имат чувството, че не им достига въздуха. Освен това страдат от шум в ушите по време на горещините.

Хипотониците изпитват силна отпадналост по време на жегите и постоянно искат да лежат, защото само тогава се чувстват добре.

Хората с ниско кръвно могат да усетят прилошаване и световъртеж, когато вървят в жегите, затова винаги трябва да имат подръка бутилка с вода, за да възстановят хидробаланса си, както и да не излизат навън без шапка.

Ако горещината се съчетае с висока влажност на въздуха, дори здравите хора усещат липса на достатъчно кислород.

Специалистите съветват хората с ниско кръвно, които се чувстват прекалено зле, да си направят изследвания. След това ще се знае какви точно лекарства ще действат в техния случай, за да преодолеят жегата по-лесно и да не се крият в дома си, като постоянно лежат.

Хората с високо кръвно също страдат по време на жегите. В горещините човек се поти обилно и много микроелементи се отделят заедно с потта. Заради това хора с високо кръвно могат да усетят световъртеж и гадене, тъй като кръвното им рязко може да спадне. За да се нормализира нивото на кръвното налягане, може да се сложи малко морска сол под езика и да се остави да се разтопи.

Съществува заблуда, че в горещините хората с високо кръвно не трябва да пият много течности. Тъкмо обратното – стига да не страдате от отоци и от сърдечна недостатъчност, трябва да пиете повече течности в жегите.

Според последни изследвания ако температурата на въздуха е над 22 градуса, човек трябва да изпива не по-малко от 1900 милилитра течности на ден. Ако температурата е над 30 градуса, течностите трябва да се не по-малко от 3 литра дневно.

Не се препоръчва пиене на ледени течности в жегите, защото това натоварва сърцето. За предпочитане е да се пият течности със стайна температура.

В жегите хипертониците трябва да избягват прекомерна консумация на месо. Те трябва да наблегнат на плодовете и зеленчуците. /ezine.bg