Отделението по урология на УМБАЛ Бургас вече разполага с последно поколение холмиум лазер за разбиване на камъни в бъбреците, уретера и пикочния мехур. Предимството на апарата е, че с него дори най-твърдите камъни могат да бъдат разпрашени до микрочастици и изхвърлени от отделителната система, а процедурата е възможно най-щадяща за пациента, като времето за възстановяване е минимално. Операциите със зеления лазер са ендоскопски и се извършват посредством ендоскопи, които преминават през естествените отвори или чрез малък кожен разрез директно в бъбрека.

„Със закупуването на лазерния апарат се затваря цикълът на оборудване на отделението и превръщането му в Център за лечение на уролитиаза, отговарящ на всички изисквания на Европейската асоциация по урология”, каза началникът на отделението д-р Николай Миринчев.

Процедурите с холмиум лазера се извършват по Здравна каса, като пациентът доплаща единствено такса за консуматив, който не се поема от НЗОК. Целият екип на Oтделението по урология е преминал обучение за работа с апарата. Освен за лечение на бъбречно-каменна болест, с холмиум лазерa могат да бъдат третирани генитални брадавици и други образувания, както и да се правят малки козметични операции по медицински препоръки.

Отделението по урология на УМБАЛ Бургас има едно от най-модерните оборудвания в областта. Като Център за лечение на уролитиаза, то разполага с:

- екстракорпорален литотриптер (ЕКЛТ) за извънтелесно разбиване на камъни в пикочо-отделителната система;

-пневматичен и ултразвуков интракорпорален литотриптeр;

-нефроскоп за перкутанна (през кожата) нефролитотрипсия;

- уретерореноскоп за литотрипсия на камъни в уретера и бъбречното легенче;

- рентгенов апарат – тип C рамо и последно поколение холмиум (зелен) лазер.

- последно поколение доплер – ултрасонограф за перкутанна нефростомия и пункция на бъбрека.

Камъните в бъбреците и уретерите са едно от най-често срещаните урологични заболявания и оставени без лечение могат да доведат до сериозно увреждане на бъбречната функция.