Лятото е в разгара си и е време да обърнем сериозно внимание на защитата на очите си. Защото не само кожата остарява под въздействието на слънчевите лъчи. Зрението ни също е в опасност. Ето защо наред с дерматолозите и офталмолозите дават своите съвети за безопасна ваканция.

Първото и най-важно нещо е през следващите месеци да не излизаме навън без слънчеви очила. Хубаво е моделът, който избираме, да покрива частите около слепоочията. Това ще попречи на вредните лъчи да увредят очите.

През лятото е добре също така да наплискваме очите си с хладна вода поне три пъти дневно. Освен външните промивки трябва да приемаме и много течности.

Оказва се, че не само кожата има нужда от хидратация. Ако човек не пие достатъчно вода, това може да засегне образуването на сълзи, а очите да станат сухи и парещи. Ако това се случи, използвайте капки за очи, известни като „изкуствени сълзи“.

Лятната слънчева светлина може да предизвика поява на черни точки в зрителното поле, светкавици, загуба на част от периферното зрение, хронично зачервяване, честа поява на ечемици, чувство за напрежение в очите и други. Ако не се пазим, от очите могат да тръгнат и други болести като диабет, ендокринни смущения и мозъчни тумори.