Служители от Регионалната здравна инспекция и Агенцията за безопасност на храните дадоха старт на серия от съвместни проверки по морето. На прицел са заведения за обществено хранене, хотели, в които се предлага ол инклузив, здравословно състояние на работещите, употребата на препарати за дезинфекция, търговията с бутилирани води и пр. Под особено наблюдение са детските лагери. „Към момента груби нарушения, които в предходни години, доведоха до епидемични взривове, не са констатирани“, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Само в Бургаско за седмица са направени 49 проверки и след тях са съставени 12 наказателни постановления., уточни главният държавен здравен инспектор. Според него, макар да сме в средата на туристическия сезон, засега лято 2017 в курортите на юг и север от Бургас е спокойно, посочи д-р Кунчев.

От БАХБ са обърнали и особено внимание на млечните продукти. Агенцията е съставила общо 15 акта в местата за летен туризъм в Бургаска област.

Те са за незконно съществуване, лоша хигиена,нарушена опаковка на храните, необявени алергени, липса на документи за произход на храните. Има и случаи, в които без разрешителни, нощни барове предлагат дори супи.

Само за седмица в хода на проверките, инспекторите са конфискували 98 килограма риба и месо с неустановен произход, както и 280 килограма орехи. Според РЗИ и БАХБ действията им имат дисциплиниращ ефект.