Драматична история с щастлив край – въпреки тежко отравяне с гъби млада жена от Приморско успява да „прескочи трапа” и сега живее втори живот. Според лекарите от УМБАЛ – Бургас случаят е почти медицинско чудо.

Галя Георгиева и баща ѝ работят като пазачи на обект в гората край Приморско и гъбите, които сами берат в района, често присъстват в скромното им меню, съобщава bTV.

Момичето обаче не познавало добре гъбите, а пък баща ѝ не виждал добре. Съмненията са, че между гъбите, които са консумирали, е попаднала мухоморка.

Двамата не знаят колко са яли. През нощта един след друг се почувствали зле. Викат линейка твърде късно. Малко след постъпването си в болницата, момичето изпада в кома.

Д-р Йордан Томов от УМБАЛ – Бургас разказва, че не е очаквал положителен изход на този случай, но лекарите правят всичко по силите си.

„ Постепенно чернодробните ѝ показатели, които бяха повече от 100 пъти над нормата, почнаха да се подобряват, до степен да диша. Най-малкото, което може да има на черния дроб след отравянето, е състояние като след прекаран тежък вирусен хепатит, което предполага строга диета минимум една година. Строг диетичен режим, за да се избегнат всички по-нататъшни усложнения, защото никой не може да ѝ гарантира достигането на дълбока старост, ако от тук нататък тя не спазва диетичен режим”, обяснява лекарят.

Два дни след изписването ѝ от болницата, Галя отново е в гората.

„Да вярват хората в лекарите! Защото аз им вярвам и съм щастлива… че съм на крака, че съм здрава, че съм добре. И от тук нататък повече гъби абсолютно – не!”, казва сега Галя.

За съмненията, че случаят, който е можел да завърши трагично, е причинен от влошеното зрение на бащата на Галя, лекарят казва, че човекът има перде и на двете очи, но няма пари за операция и здравеопазването за него се оказва недостъпно.

„Дано някой да му помогне. С една леща, която е от най-евтините – 400 лв, би могло да му се реши проблема. Останало да се поеме от кметството. Има такива случаи, днес оперирахме една пациентка в гинекология, която като крайно нуждаеща и на социални помощи, кметството ѝ плаща цената на клиничната пътека. Аз самият бях учуден, че има такива опции при тези хора, така че и неговият случай не е безнадежден, така че трябва да потърси място и врата, на която да почука”, казва д-р Томов.

Източник: bTV