Над 15% от бебетата в Бургаска област се раждат с тегло, по-ниско от 2500 гр. Сред тях има и новородени с екстремно ниско тегло – 800 грама. За последната година в Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас са родени 8 деца с тегло между 800 и 900 грама. Животът им е спасен, без риск и последствия за нормалното им развитие.

Днес се чества Световният ден на недоносеността. Той е посветен на борбата за оцеляване на тези деца, на надеждата на техните родители и на знанията и уменията на медиците, които ги връщат към живота. Детето се счита за недоносено, ако е родено преждевременно или е с тегло под 2500 гр.

Само допреди 15 години оцеляването на бебетата с екстремно ниско тегло е било почти невъзможно, казва началникът на Отделението по неонатология д-р Стилияна Томова. Днес тя и колегите й неонатолози отчитат, че благодарение на добрата апаратура, подобрените знания и достиженията на медицината, недоносените и преждевременно родени бебета имат много по-големи шансове за живот. При това живот като нормални деца, а не като деца с увреждания. В Отделението имат табло със снимки на малки пациенти, на които са успели да помогнат. И се радват, когато тези деца им идват на гости и се вижда колко са пораснали.

В неонатологията на УМБАЛ Бургас броят на децата, изискващи специални грижи, е 250 за 2015 г. От тях най-много са с тегло между 2000 и 2500 грама - 167. 51 бебета са родени с тегло между килограм и половина и два килограма, 22 – между килограм и килограм и половина. А 8 от децата са били с тегло под килограм. Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас е най-старото такова в Бургаска област, тук често се грижат и за деца, родени в други болници.

По данни на Фондация „Нашите недоносени деца“ над 6000 бебета у нас се раждат преждевременно. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. Грижата за най-малките и крехки пациенти в света възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден.