Не чакайте да се разболеете, за да започнете да се грижите за себе си. Най-добрите мерки за здравето са винаги превантивните. Затова заложете на естествените начини за подсилване на имунитета, за да сте във форма през цялата зима.

Не се претопляйте
В страха си, че времето е студено, ние често усилваме прекалено парното вкъщи, не проветряваме и освен това се навличаме с по сто тона дрехи. Това е пагубно за здравето ни, защото се изнежваме и ставаме много по-лесен обект на вирусите. Задължително е да проветрявате стаята и офиса си на всеки няколко часа за по десетина минути. Опасен е не студът, а вирусите, които се развиват на топло. Освен това не оставяйте в стаята ви да е повече от 19-20 градуса, защото при по-висока температура атмосферата не е здравословна.

Яжте гъби
Разбира се, не какви да е. Смята се, че благоприятно влияние върху имунитета ни имат гъби като кладница, пачи крак, печурки. Затова се постарайте те да са част от менюто ви през зимата. Но за истински чудодейци в стимулирането на организма са признати азиатските гъби шиитаке, мейтаке и рейши. Те могат да се използват като добавка към храната, но също така могат да се намерят и под формата на екстракти, тинктура или капсули. Тези гъби са използвани от десетилетия в източната медицина и се смята, че полезните им свойства далеч надхвърлят просто защита от грип и настинка. Тези гъби се използват и при лечение на бъбречни и сърдечни заболявания, след операции, при дихателни проблеми и дори при психологични заболявания.

Тренирайте по 30 минути, медитирайте по 10
Физическата активност е най-важното нещо за нашето добро здраве. Всички го знаем и въпреки това повече от нас не се раздвижват дори и за по пет минути на ден. Променете това още днес. Задължително е да имате физическа активност поне по 30 минути на ден и то по възможност навън. Независимо колко студено е, ходенето пеша, карането на кънки на открито или ските ще се окажат най-доброто лекарство за подсилване на имунитета.

Освен това отново се обърнете към източните практики и заложете на най-използването лечение в Азия – медитацията. Чисто психологичното влияние е ясно – успокоявайки себе си и пренасяйки се в мислите си на по-приятно място, ние се борим с най-големия убиец в днешно време – стреса. А чисто научното обяснение е, че с подходящото дишане и забавяне на френетичното темпо на ежедневието дори само за десет минути, се намалява секрецията на адреналин и кортизол в организма ни, които в големи количества са двата основни врага на имунните клетки.


Заложете на кисело мляко
Понякога не е нужно да черпим само от мъдростта на изтока, за да сме здрави. Нека погледнем към нашите народни традиции. България е известна по света с киселото си мляко, не просто защото то е вкусно. Питайте някой японец и той ще ви каже, че точно както у нас се носят легенди за източните методи на лечение, така на Изток се говори за българското кисело мляко, което правело хората столетници. Дали ще ви помогне да доживеете до сто години, не можем да ви обещаем, но истината е, че киселото мляко е мощно оръжие за борбата с вирусите. Разбира се, когато става дума за естествено и богато на полезни бактерии. Пробиотиците, които съдържа киселото мляко, подобрят чревната флора. А се смята, че именно нездравата чревна флора ни прави лабилни към вируси и настинки.

Внимавайте с кафето
Всички ние имаме нужда от стимулатори с кофеин, особено, когато е зима и през голяма част от деня е тъмно и силите ни са на изчерпване. Но истината е, че дори и да ни дават усещане за стимулиране, напитките с кофеин всъщност ни изтощават, особено ако са в прекалено големи количества. Защото приемани непрекъснато във високи дози те забавят производството на цитокини - имуномодулиращи агенти, които играят жизнена роля в изграждането и поддържането на имунитета.

Същото важи и за алкохола и цигарите, които в голямо количество се оказват враг на белите кръвни телца, забавят образуването им, а те са едни от най-важните агенти на имунната система. /mila.bg