Зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков провери как работи системата за пръстова идентификация в УМБАЛ Бургас. В морския град той пристигна с представители на Надзорния съвет на здравната каса. След като възрастна жена на инвалидна количка се регистрира успешно за не повече от 10 секунди, зам.-министър Шарков заяви:”Надявам се всички видяха, че системата не снема класическия пръстов отпечатък, както се прави в „От местопрестъплението”. Тези, които продължават да твърдят, че се взимат лични данни, са от една партийна централа, която не може да разбере, че системата няма нищо общи с класическия пръстов отпечатък”, каза зам.-министъра.

В тестовия период на пръстовия идентификатор участват 20 болници, 9 са определени от изпълнителя и 5 участват по собствено желание – предимно частни лечебни заведения. Сред тях е частната университетска болница.

Пръстовата идентификация не важи за пациентите, проети по спешност, заради състоянието, в което се намират.

„Това, което получихме като информация за преминалите пациенти от 9 август досега е, че няма откази”, добави Шарков. Той похвали Бургас, че е едно от местата в България, където има разбирателство между лечебните заведения независимо от формата на собственост.

„Знаете, че поради затрудненията през летния сезон беше разделено обслужването на спешните пациенти между отделните болници по споразумение за специалностите: неврохирургия, ортопедия, педиатрия и урология. Мисля, че това е пример, който може да бъде последван и в останалите градове”, заяви още Шарков.