Възрастен мъж е починал от туберкулоза през изминалата седмица в Бургас, съобщи Радио „Фокус” – Бургас по данни на Елица Карагьозова, говорител на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Бургас. Мъжът попада във възрастова група над 65 години и е от Бургас. За една седмица е регистрирани и още един случай на заболял от болестта.

За първите два месеца на 2016 г. са регистрирани 21 новооткрити случаи на туберкулоза. Регистрираните новозаболели от туберкулоза през 2015 г. на територията на община Бургас са 50 лица.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други). Туберкулозата е лечима и предотвратима, но все още е една от основните причини за заболеваемост и смъртност по света. Причинител на болестта е туберкулозният бактерий. Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек. Малка роля, като източници на зараза, имат болните от извънбелодробна туберкулоза.