Горещото лятно слънце, запрашеността и изпаренията от басейни провокират симптомите на катаракта (очно перде). Това е най-често срещаното очно заболяване при възрастните хора, обясни д-р Румен Мутавчиев, началник на Очното отделение на УМБАЛ Бургас.

Затова през лятото пациентите тук не намаляват. Катарактата се лекува само с операция, която вече е амбулаторна процедура, т.е. минава като еднодневна хирургия и не е необходимо пациентът да лежи в болницата.

Катарактата възниква с възрастта, наричана е още „бялата коса на окото“. Появява се над 60-годишна възраст, но вече има все по-млади пациенти. Причината се крие в съвременния начин на живот – вредните UV лъчи, радиацията в производства, синята светлина от телевизори, електроуреди, мобилни устройства. Всичко това уврежда лещата на окото и тя става непрозрачна. Образите стават размити, цветовете помътняват. Човек все едно гледа през завеса, оттам и изразът – перде на окото.

„Мит е, че пердето минава с хранителни добавки и капки. Единственото лечение е хирургичното“, обясни д-р Мутавчиев. Операцията трае десетина минути, при нея естествената леща се премахва с ултразвук, а на нейно място се поставя изкуствена. Упойката е местна, с капки. Новите изкуствени лещи имат вградена UV защита и така предпазват окото от последващо увреждане и едно от най-страшните заболявания - макулната дегенерация. Лещите са снабдени и с допълнителни „екстри“ – с една операция можете да махнете очилата за близо и далеч, да коригирате астигматизма.

За да запазите дълго очите си млади и здрави, офталмолозите съветват да носите качествени слънчеви очила, да прекарвате по-малко време пред компютри и смартфони, да използвате овлажняващи капки за очи (т.нар. изкуствени сълзи) и да се храните с храни, съдържащи лутеин и бета-каротин. Това са всички оранжеви зеленчуци и плодове.