За поредна година медицинска лаборатория „ЛИНА” прави жест към семействата, като намалява цената на изследванията, необходими при постъпване на детето в ясла или детска градина. Отстъпката важи за месеците август и септември 2016г., като изследванията се извършват в лабораториите в област Бургас, както и във Варна ( ул. "Д-р Анастасия Железкова" №40).

Родителите могат да избират между пълен и съкратен пакет, като резултатите излизат в рамките на 3 работни дни. Важно е да се отбележи, че изследванията трябва да бъдат направени 1 седмица преди малчуганът да тръгне на детска градина или ясла.

По време на кампанията пълният пакет с изследвания е на цена от 20 лева, вместо стандартните 26 лева. Той включва: кръвна картина, скорост на утаяване на еритроцитите (кръвна утайка), урина – общо химично изследване и седимент, еднократно микробиологично изследване на фецес за салмонела и шигела, изследване за чревни паразити с фекална и перианална проба със скоч лента.

Съкратеният пакет е намален на 12 лева от 16 лева и в него има: еднократно микробиологично изследване на фецес, изследване за чревни паразити с фекална и перианална проба със скоч лента. Родителите, които са взели талон – направление от личния си лекар за извършване на изследванията, заплащат единствено стандартната такса за обработка.

При постъпване в детско заведение за първи път се изисква също тест за сифилис (Васерман) на един от родителите. По време на кампанията през август и септември, цената на теста с отстъпката е 5 лева.

Комплект с необходимите контейнерчета и стъкла може да бъде взет от самостоятелните лаборатории на „ЛИНА” в: Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Карнобат, Сунгурларе, Айтос, Руен, Царево, Средец, както и във Варна. При подаване на пробите за изследванията се заплаща такса от 2 лева за манипулация и транспортна среда.

При допълнителни въпроси за сроковете и начина на взимане на пробите, родителите могат да се свържат с медицинския персонал на „ЛИНА” на националния консултантски телефон 0700 10447.