Днес светът отбелязва Световния ден за борба с хепатита. Символ на тазгодишната кампания, приет от Световния хепатитен алианс, са трите маймунки „Не чувам, не виждам, не говоря", които олицетворяват пренебрегването на заболяването и чрез тях се отправя призив за промяна в отношението към хепатита, съобщават от Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист".
Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина болни не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения - ако не бъдат лекувани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален.
В България заразените, които дори не знаят, че са носители на болестта, са над 107 000 души, сред които всеки от нас има приятели или близки.
Безплатни скринингови изследвания за хепатит В и С ще се извършат днес в Морската градина в района на експоцентър "Флора". Изследванията ще продължат от 16:00 до 21:00 часа.