Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов предлага МБАЛ Бургас да стане университетска болница. Предстои решението да бъде гласувано от Министерски съвет.

Така МБАЛ Бургас ще продължи да предоставя възможност за следдипломна квалификация на АГ лекари, специализанти по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната, инфекциозни болести, кардиология, клинична лаборатория, неврохирургия, нервни болести, нефрология, образна диагностика, ортопедия и травматология, педиатрия, съдова хирургия, урология, УНГ, съдебна медицина, физикална и рехабилитационна медицина и ревматология.

МБАЛ-Бургас има над 130-годишна история и 32 отделения, в които се лекуват 35 000 души годишно. В Спешното отделение на болницата биват транспортирани най-тежките случаи, а в Реанимацията работят едни от най-добрите анестезиолози и реаниматори в цяла България. Тук е и единственият ин витро център в областта, благодарение на който на бял свят са дошли десетки бургазлийчета. МБАЛ Бургас е стратегическа за Бургас и останалите лечебни заведения, защото на територията й е Отделението по трансфузионна хематология (Кръвният център), който осигурява кръвни съставки за пациентите, нуждаещи се от кръвопреливане и тези, на които им предстоят операции. Без съществуването на МБАЛ Бургас здравеопазването в региона би било немислимо.

„Превръщането на МБАЛ Бургас в университетска болница е идея, по която работим вече четири години. В момента имаме общо 16 специализанти, като се очаква с промяната през следващата учебна година техният брой да се удвои”, каза изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Георги Матев.

МБАЛ Бургас ще си сътрудничи активно със Софийски университет „Св. Климент Охридски“.