Апаратурата за безкръвни урологични операции в МБАЛ Бургас вече е надградена с приставки, които позволяват разграждане и премахване на камъни в уретера и пикочния мехур. Манипулацията се нарича интракорпорална литотрипсия и се покрива от Здравната каса. Това е безкръвна манипулация, без разрези и болка за пациента.

„Резултатите, отчетени с липса на остатъчни фрагменти, постигнати при една манипулация, са над 98%, при минимален риск от усложнения”, коментира началникът на Отделението по урология д-р Николай Миринчев. Пациентите могат да се върнат към ежедневните си занимания почти веднага.

При интракорпоралната литотрипсия в уретера се вкарва гъвкава тръбичка - уретероскоп, която е част от оптична система. Хирургът вижда камъка и го разбива с ултразвукова енергия. Обикновено този вид манипулация се прилага, когато резултатите от друг вид лечение не са удовлетворителни, включително и от извънтелесното разбиване на камъните (т.нар. екстракорпорална литотрипсия).

„Бургазлии са предразположени към бъбречно-каменна болест“, казва д-р Миринчев, който има близо 25-годишен стаж в урологичното отделение на болницата. Една от причините е твърдата питейна вода. Камъните в бъбреците или уретерите често не водят до дискомфорт, но заболяването може да е сред най-болезнените усещания. Днес при все повече хора има вероятност да се образуват камъни поради промените в начина на хранене и живот.

Профилактиката на бъбречно-каменната болест включва прием на много вода, но пречистена и омекотена. Д-р Миринчев съветва да се пие чешмяна вода, но пречистена със специални филтри. Всяка прорязваща или тъпа болка в бъбреците, кръста, пикочния канал, трябва да е знак за внимание и посещение при уролог.

Благодарение на новата високотехнологична апаратура, уретероскопията се превърна в безопасен и ефикасен метод за лечение на камъни по цялото протежение на уретера. А системата в урологичната операционна на МБАЛ Бургас е снабдена с целия софтуер, позволяващ диагностика и лечение на урологичните заболявания – включително и ехограф за ранно откриване на образувания в простатата и тестисите.