Медицинска лаборатория „ЛИНА” използва най- съвременната техника за детекция на човешки папиломен вирус (HPV), а именно ДНК анализ чрез Real-Time PCR .

„Чрез този метод се установява наличието на вирусна ДНК в много ниски концентрации и се определя конкретния вирусен тип. ДНК тестът може да се направи самостоятелно или в съчетание с течно-базирана цитонамазка. Така с едно пробовземане могат да се извършат и двете изследвания, което е по-малко инвазивно за пациентката”, обяснява биологът на лаборатория „ЛИНА” Красимира Чернаева.

Материалът за изследване се взема от канала на шийката на матката с цервикална четка от акушер- гинеколог. След това част от пробата се обработва за цитологично изследване, а другата част се използва за ДНК анализ.

„Напредналият рак на шийката на матката е с лоша прогноза въпреки лечението. Ето защо най-важна в цялостната борбата с това злокачествено заболяване е профилактиката и навременното диагностициране на HPV инфекцията”, категорични са специалисти.

Според статистиките в световен мащаб ракът на маточната шийка (РМШ) се нарежда на второ място по честота сред жените в активна възраст след рака на гърдата. Всяка година се диагностицират около половин милион новозаболели и 250 000 смъртни случая.
В България годишно се откриват 1 100 жени с рак на маточната шийка, а около 400 българки не успяват да се преборят с болестта. Страната ни е с най-високи показатели по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка в Европа. Водеща причина за това е, че у нас в близо 50% от случаите ракът се диагностицира късно.

Доказано е, че причина за рака на маточната шийка е инфекцията с човешки папиломен вирус (human papillomavirus – HPV).

HPV е един от най- разпространените вируси в света. Под названието НРV се обединяват над 100 типа вируси, които се развиват най-вече в кожата и лигавиците. Към тях спадат причинителите на обикновените брадавици по тялото и на кокошия трън. Около 40 типа HPV се предават по полов път. Те се заселват в кожата на пениса, вулвата, ануса и скротума. Могат да се разпространят към влагалището, маточната шийка и ректума.

„В зависимост от способността им да предизвикват рак, типовете НРV, предавани по полов път, се разделят на нискорискови и високорискови. Високорисковите са общо четиринадесет на брой. Това са НРV: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68. Те се откриват при 99% от случаите на рак на маточната шийка (РМШ), като

не е задължително пациентката да има всички, достатъчен е само един. Най-голям дял имат HPV 16 и 18, следвани от HPV 45, 31 и 33. С тези 5 типа са свързани около 80% от заболяванията от РМШ. Високорисковите HPV, предимно 16 и 18, причиняват и голяма част (40-90%) от аногениталния рак при жените и мъжете, както и част случаите на орофарингеален рак”, обяснява биологът Красимира Чернаева.

HPV е широко разпространен вирус. На практика 8 от всеки 10 жени поне веднъж се заразяват с вируса преди да навършат 50 години. Шансът за зарязяване с HPV се повишава при повече сексуалени партньори. Въпреки това, заразяване с HPV може да стане и от един патньор. Инфекцията протича безсимптомно и в повечето случаи хората не знаят, че са заразени и, че заразяват партньора си.

Времето между началната HPV инфекция и развитието на цервикален рак обикновено е години. При повечето жени имунната система успява да елиминира HPV в рамките на 1-2 години след заразяването, като средната продължителност на новите инфекции е около 8 месеца. В около 20% от случаите се наблюдава продължително присъствие на HPV и инфекцията не завършва със спонтанно оздравяване. Когато HPV се задържи дълго в клетките на лигавицата на маточната шийка, е възможно с годините да се стигне до предраково състояние, което, ако не се открие и лекува навреме, може да премине в рак. Канцерогенният ефект на инфекцията с HPV може да бъде усилен от някои рискови фактори, като състояние на намален имунитет, тютюнопушене, дългогодишна употреба на хормонални контрацептиви, някои полово предавани инфекции и др.

Класическият метод за профилактика на рака на маточната шийка е цитонамазката. Изследването се състои във вземането на проба клетки от шийката на матката, която се гледа под микроскоп за наличие на клетъчни изменения. Целта на редовния скрининг чрез цитонамазка е да се открият навреме предраковите състояния на шийката или вече наличен рак в максимално ранен стадий.

„След откриването на връзката между рака на маточната шийка и човешкия папиломен вирус са разработени ДНК тестове, чрез които да се открива хроничната инфекция с HPV. Това дава възможност на повече жени да установят своя HPV статус и да бъдат предприети мерки много преди тази инфекция да е предизвикала рак на маточната шийка”, допълва Чернаева.

Препоръките за изследване на HPV се различават според възрастта на жената.

Жени на възраст 30 или повече години

Ракът на маточната шийка в повечето случаи се развива при жени над 30-годишна възраст, тъй като има по-голяма вероятност HPV инфекциите при тях да не отшумят. Според препоръките за профилактика на РМШ всяка жена над 30 години трябва да си направи HPV тест, в комбинация с цитонамазка. Ако резултатите от цитонамазката са нормални, но HPV тестът е установил наличие на високорискови типове HPV, това е индикация за риск от развитие на раково заболяване. Редовното провеждане на цитонамазка, съвместно с HPV тест, гарантира предпазване от развитие на цервикален рак.

Жени под 30-годишна възраст

Всички жени трябва да започнат редовни цитологични изследвания три години след първия си сексуален контакт или на възраст 21 години. Рутинното провеждане на HPV теста не е необходимо на тази възраст, тъй като HPV инфекциите при по-младите жени обикновено отшумяват без да предизвикат проблеми. Жени на възраст под 30 години, трябва да се подложат на HPV тест, когато резултатите от цитонамазката им са патологични или неясни.