Чужденци избират МБАЛ Бургас за очни операции. Причините са две – тук няма листа на чакащите, както в родните им държави, а цената на платените услуги е в пъти по-ниска, обясни началникът на Очно отделение д-р Румен Мутавчиев.

Той е оперирал пациенти от Великобритания, Германия, а сега и Русия. Преди години, когато имоти по морето купуваха англичаните, очното отделение на МБАЛ Бургас отчете множество операции на английски пациенти. Един от тях дори написал писмо до техния премиер, за да похвали българското здравеопазване. Защото само за ден в Бургас получил няколко високоспециализирани изследвания, включително и скенер – нещо, за което в родината си трябвало да чака с месеци.

„Прегледахме го и установихме индикации за мозъчен тумор. Те се виждат при очен преглед. Веднага се свързахме с колегите от неврохирургия, направихме му скенер. Той остана много учуден, как е възможно толкова бързо да се случват нещата“, разказа д-р Мутавчиев.

Една от последните пациентки на д-р Мутавчиев е Наталия Страхова от Москва. Оперирана е от катаракта – очно перде. Платила си е операцията, тъй като застраховката й не я покрива. „Не познавах доктора. Първо търсих в интернет, след като прочетох много добри отзиви за д-р Мутавчиев, отидох при него лично“, разказва Наталия. Една от най-важните причини да се довери на Очното отделение в МБАЛ Бургас бил фактът, че оттук минават най-много пациенти. „Реших, че лекар в болница с толкова много пациенти ще има много голям опит. А и самият той ми вдъхна доверие – говори руски, спокоен е, не настоява“, обяснява тя.

Сега Наталия вижда без очила и наблизо, и надалеч. „Направих операцията така, че едното око да гледа наблизо, а другото надалеч. Това е много стара методика, практикува се и в чужбина, и у нас. Когато информацията стигне до мозъка, той приспособява зрението така, че пациентът има добро зрение на всички разстояния“, обясни д-р Мутавчиев.

След операцията Наталия се прегледала в Москва – при двама очни хирурзи, единият в държавна, другият в частна клиника. И двамата били на мнение, че операцията на д-р Мутавчиев е извършена отлично, по всички медицински стандарти. Наталия Страхова често се отбива в очното отделение, за да поздрави персонала. И е толкова доволна, че води при д-р Мутавчиев всички свои познати.