Ротари клуб Бургас предостави уникални апарати на Звеното по асистирана репродукция в МБАЛ-Бургас. Апаратите, които са за бавна инсеминация, намаляват влиянието на мъжкия фактор при стерилитета, и ще сбъднат мечтата на поне 10 двойки да станат родители. Те бяха предадени от президента на Ротари клуб Бургас Красимир Крумов, елект президента Веселин Пренеров и други членове на клуба.

„Заедно с МБАЛ-Бургас разработихме партньорски проект „Технологична помощ в асистираната репродукция за подобряване на майчиното здравеопазване”. Целта ни е да подпомогнем Бургаската болница и нашите съграждани, които мечтаят да станат родители”, каза Красимир Крумов. Апаратите бяха приети от д-р Павлета Табакова, под чието ръководство бе изградено Звеното по асистирана репродукция, както и от началника на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.

„При стерилитета мъжкият фактор има точно толкова голямо значение, както и този при жената. Апаратите за бавна инсеминация подобряват показателите на бъдещия баща, затова мъжете на Бургас могат да ви бъдат благодарни”, каза д-р Табакова в обръщението си към Ротари клуб Бургас. Тя съобщи, че Звеното по асистирана репродукция се разивава с бързи темпове, като броят на родените деца след проведени процедури в него непрекъснато се увеличава. Вчера пациентка на Звеното е чула добрата новина, че е бременна с близнаци, след като с години тя и съпругът й са се опитвали да имат бебе.

Важно е да се отбележи, че апаратите ще се използват от двойките напълно безплатно.

„Бавна инсеминация ще бъде извършена при 10 поредни двойки, които отговарят на нужните показатели за това”, каза д-р Душепеев. Стойността на апаратите е висока, но благодарение на Ротари клуб Бургас, нуждаещите се ще имат достъп до тях безплатно.

Обикновената инсеминация отнема около две секудни, а с апарата процедурата трае два часа. Според статистически данни апаратите повишават с близо 50% успеваемостта на тази сравнително евтина асистирана репродукция, каквато е инсеминацията.

Малко повече за организацията, предоставила апаратите

Ротари клуб Бургас е един от първите в България. Клубът е учреден още през 1937г., като след прекъсване е възстановен през 1991г. В своята дейност Ротари клуб Бургас следва принципите на Ротари за осигуряване на хуманитарна помощ преди всичко чрез организиране, координиране и реализиране на цялостни хуманитарни проекти в полза на хората от Бургас и региона. През първите петнадесет години след възстановяването си клубът насочва своите усилия основно към социалната сфера, както чрез осигуряване на медикаменти и оборудване за социални и здравни домове, така и чрез реконструкция и поддръжка.