Около 120 000 души в Бургаска област имат проблем с разширените вени. Това сочат резултатите от мащабен скрининг с мобилен доплер в региона. Изследването бе направено от д-р Борислав Тръпчев, съдов хирург в МБАЛ Бургас и МЦ „Св. Николай Чудотворец“. През месеците май и юни се засилват оплакванията на хората, които страдат от разширени вени. Ако вече имате такава диагноза, сега е времето да се направи профилактичен преглед при съдов хирург и ако е необходимо, да промените лечебния си план.

„Не е задължително разширените вени да станат видими, да за разберете, че имате хронична венозна недостатъчност. Те стават видими едва във втория и трети стадий. В нулевия и в първия симптомите са тежест в краката, отичания, нощни крампи, „мравучкания“. Жените три пъти по-често от мъжете боледуват от разширени вени. Има значение и генетичната предразположеност“, обясни Предразположени към това заболяване са всички, които прекарват работния си ден само прави, или само седнали”, казва д- Тръпчев.

Всяка година съдовите хирурзи на МБАЛ Бургас участват в профилактични безплатни прегледи за разширени вени. В края на м. май отново предстоят такива, като датите и часовете ще бъдат обявени допълнително.

Разширените вени не са само козметичен проблем – те могат да доведат до язви и дори до инвалидност. За щастие тежките усложнения са рядкост – хората са информирани за заболяването и редовно го проследяват, особено младите жени. „Жените получават разширени вени заради хормоналния дисбаланс по време на бременността, но техните оплаквания се овладяват бързо“, казва д-р Тръпчев. По-сериозни са проблемите на хората над 50 години и на диабетиците – затова е нужно те да посещават съдов хирург поне два пъти годишно.

Разширените вени се лекуват първо с промяна в начина на живот – повече движение, след това медикаментозно, а при по-тежки състояния – оперативно. Златният стандарт е т.нар. „стрипинг“, който се прилага в МБАЛ Бургас по Здравна каса.