Италианският невролог Серджо Канаверо обяви, че ще извърши първата в света трансплантация на глава следващата година. Интервенцията по план трябва да продължи 36 часа, ще струва 20 милиона долара и по нея ще работят минимум 150 души, включително лекари, медицински сестри, техници, психолози инженери на виртуална реалност. Това предаде Daily mail.

Мнозина талантливи хирурзи определят идеята за лудост.

Вече има и доброволец. Това е 31-годишният руснак Валери Спиридонов. Той страда от амиотрофична латерална склероза, която почти винаги е с летален край. Заболяването се характеризира с прогресивна дегенерация на моторните неврони – клетки в гръбначния и главния мозък, като това води до парализа и смърт.

По време на процедурата главата на Спиридонов ще бъде охладена до 12 градуса по Целзий, отстранена от тялото му и колкото е възможно по-бързо свързана с тяло на донор, който е починал от мозъчна смърт.

След операцията руснакът ще бъде държан в изкуствена кома за няколко седмици, докато лекарите успеят да стимулират нервите по гръбначния му стълб, така че да могат да започнат пак да функционират.