Майки на бебета, прекарали първите дни и месеци от живота си в Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас, дойдоха днес, за да благодарят на лекарите, спасили децата им и пожелаха да окуражат двойките.

Те посетиха днес отворените врати на Родилно отделение и Отделение по неонатология. На отворените врати идват бъдещи родители, за да разгледат отделенията и да зададат своите въпроси на лекари и акушерки.

„Специално избрах седмицата преди празниците, за да окуража всички бъдещи майки. Дори да се наложи децата ви да останат в отделението, трябва да сте сигурни, че са най-добрите ръце!“, каза на бъдещите майки Яна Петрова. И двете й раждания били тежки и се наложило и двете й деца да прекарат първите дни от живота си в кувьоз. От благодарност към грижите, които лекарите полагат за децата й, тя организира благотворително събитие, а средствата дари на Отделението по неонатология.

„Неонатологията е специалност, която се развива постоянно. Стремежът е всичко да се прави щадящо за новородените, а крайната ни цел е да се приберете щастливи вкъщи. Понякога е много трудно, особено за недоносени бебета, родени с критично ниско тегло, но успяваме, особено когато имаме подкрепата на родителите“, каза д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология.

В края на Отворените врати в отделението пристигна Златин, който е бил истинско предизвикателство за лекарите. Роден е преждевременно и прогнозите не били никак добри. Тази година Злати ще навърши две годинки и се развива като напълно нормално здраво дете.

В знак на благодарност към целия персонал на Неонатология родители изработиха табло, на което закачат картички с пожелания и снимки на своите деца – в първите им дни в кувьозите и после – през годините.