Медико-диагностична лаборатория „ЛИНА” въведе нов тест, който открива едновременно четири причинителя на вирусния гастроентерит. Това са ротавирус, аденовирус, астровирус и норовирус.

„Вирусните гастроентерити са остри инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт, които представляват около 50% от всички тежки чревни инфекции. Най-често срещани са рота-, норо-, адено-, астро-, рео-, ентеро-, корона- и калицивирусът. При 80% от болните причинител се оказва рота-, норо- или аденовирусът”, обяснява вирусологът на лаборатория „ЛИНА” д-р Татяна Николова.

Диагнозата вирусен гастроентерит се поставя с вирусологични изследвания. Комбинираното изследване се използва за бърза диагностика на етиологичния причинител, а интересът към него от страна на лекари и пациентите е голям. Ранното откриване на причинителя във фекална проба е важно за правилния избор на лечение, за предприемане на бързи мерки за ограничаване на броя на заболелите и за възпрепятстване на възникването на епидемии, особено в затворени колективи, като домове за възрастни хора, детски градини и училища.

„Вирусните гастроентерити протичат по-тежко при кърмачета и деца до 5 години, но заболяването засяга всички възрасти, защото е силно заразно. Обикновено то е свързано с определен сезон, но през последните 2-3 години наблюдаваме завишаване броя на спорадични случаи през цялата година. Това вероятно се дължи и на факта, че източник на заразата може да бъде и здравият заразоносител. След преболедуване се изгражда краткотраен имунитет”, допълва д-р Николова.

Тестът се извършва от една фекална проба, с големина колкото орех, като резултатът излиза до 2 часа.