Има остър недостиг на лични лекари в Бургаско. Това съобщи днес д-р Петко Желязков, председател на Сдружението на семейните лекари в Бургас. Днес близо 70 джипита протестираха пред Многопрофилната болница за активно лечение в знак на недоволство срещу новите наредби на здравното министерство.

Общият брой на личните лекари в Бургас е 211, а по Здравна карта те трябва да бъдат 276. „Новите наредби не дават рецепта за преодоляване на дефицита, а в същото време медиците са превърнати в администратори. Сега най-много да успеем да измерим кръвното на пациента и се налага да се вторачваме отново в компютрите, да изчисляваме алгоритми и пр. Младите хора са демотивирани, не желаят да учат обща медицина. Сега общата възраст на общопрактикуващите лекари е 58 години, а с годините няма кой да ни наследи”, посочи д-р Желязков. „През последните години бавно, но сигурно медицината започва да напуска нашите кабинети и се замества с административна и социална дейност”, каза той.

„Искаме елементарни неща, нямаме за цел да сменяме правителство или министър. Настояваме наредбите от последната година да бъдат преработени и съгласувани така, че да се улесни работата на личните лекари”, обявиха джипитата.

Личните лекари няма да работят днес. Спешните случаи ще бъдат поемани във всеки медицински център. Там има работещи педиатричен и терапевтичен кабинети. Пациенти, които а за рецептурни книжки или други документи, ще е обслужват от утре.