Общопрактикуващите лекари от област Бургас се включват в националния протест. Това съобщи д-р Антон Григоров, председател на Българския лекарски съюз – Бургас, цитиран от „Фокус”. Демонстрацията ще се проведе утре, а медиците няма да работят. В момента се изготвя график, за това къде ще има дежурни кабинети във всички населени места в областта. От четвъртък вероятно в протеста ще се включат и лечебните заведения за болнична помощ.

„Всяка лечебно заведение ще решава само за себе си, според спецификата на работата му, как ще участва в протеста”, каза д-р Григоров. Медиците настояват за спиране на административния хаос в сферата на здравеопазването. ”Обявяваме се сме против заместването на Национален рамков договор 2015 с решение на Надзорния съвет на НЗОК. Категорично сме против срещу включването на пръстовия идентификатор под тази му форма в работата на лекарите. Крайно време е да се спре с изкривяването на цифрите и твърденията на министър д-р Петър Москов, че парите в здравеопазването са увеличени, особено в доболнична помощ”, заяви още д-р Григоров.

Той обясни, че от 1 април трябва да влезе в сила новият Национален рамков договор, според Закона за бюджета на НЗОК. „Дали това ще се случи и по какъв начин това ще се отрази на системата на здравеопазване не мога да кажа. В болниците сме притеснени, защото не знаем на 1 април по кой договор ще работим, по кои клинични пътеки, с какви номера, изобщо документално как ще бъде отчетена извършената работа, за да ни бъде заплатено от Здравната каса”, каза още д-р Григоров. Той допълни, че в цялата област работят около 280 лични лекари.